Jasno
16°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Na výročie Československa nezabudli ani naši južní susedia. Oslavy sa konali na symbolickom mieste
Zdielať na

Na výročie Československa nezabudli ani naši južní susedia. Oslavy sa konali na symbolickom mieste

BUDAPEŠŤ / Ani v Maďarsku nezabudli na výročie vzniku Československa. Oslavy storočnice sa konali na symbolickom mieste. V pôvodnej historickej budove, ktorá slúžila ako naše prvé veľvyslanectvo v medzivojnovom období. Práve tam sa neskôr odohral dramatický príbeh záchrany.

Miestom originálnych osláv bola budova bývalej československej ambasády v Budapešti. Tento niekdajší Zichyovský palác začal slúžiť ako veľvyslanectvo ČSR v roku 1922. Budova je ale zaujímavá nielen svojim vzhľadom, ale aj históriou.

​S budovou sa spája aj príbeh záchrany ľudských životov. Po rozbití Československa v roku 1939 si v nej Nemci zriadili pobočku ríšskej ambasády. Z bývalého personálu si nechali iba domovníka, ktorý v kotolni ukrýval skupinu židov pred nacistami.

Práve storočnici Československa bol venovaný slávnostný večer na ambasáde. V budove vládla atmosféra 20. rokov minulého storočia. Dobové oblečenie, hudba aj spôsob zábavy, to všetko pripomínalo prvorepublikovú noblesu.

Špeciálne k výročiu dalo české a slovenské veľvyslanectvo upiecť poschodovú tortu, ktorú namiesto sviečok zdobila čokoládová stovka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy