Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Európske krajiny vyhlásili vojnu mobilom v školách. Na Slovensku sme benevolentnejší
Zdielať na

Európske krajiny vyhlásili vojnu mobilom v školách. Na Slovensku sme benevolentnejší

BRATISLAVA / Vo Francúzsku len nedávno zaviedli plošný zákaz mobilov v školách, v Británii padol zatiaľ iba návrh, v susednom Česku sa uskutočnil prieskum a na Slovensku sa o tom veľa nehovorí. Vyhláška, ktorá používanie mobilov v našich školách vymedzuje, platí už 10 rokov. Niekde ich žiaci počas vyučovania používať nesmú, inde ich využívajú ako učebnú pomôcku.

Rozptyľovanie pozornosti detí, závislosť na videohrách, kybešikana, pornostránky alebo extrémizmus - to sú najčastejšie dôvody, prečo v mnohých krajinách mobily počas vyučovania plošne zakázali. Ako prvé na svete bolo Grécko v 2006, o tri roky neskôr Francúzsko, ktoré však len nedávno rozšírilo zákaz mobilov aj mimo vyučovacích hodín. A to opäť vyvolalo diskusiu vo viacerých krajinách, najmä v susednom Česku, či zákaz nezaviesť aj u nich.

​Na Slovensku mobily zakázali už pred 10 rokmi. "Podľa vyhlášky ministerstva školstva sa nesmú používať mobily na vyučovaní," upresnila Ria Feik Achbergerová, hovorkyňa Ministerstva školstva SR. Mimo vyučovacej hodiny, teda počas prestávok, družiny, alebo obeda podľa vyhlášky môžu. "Tu však slúži dozor, ktorý dohliada na správne používanie, aby sa zamedzilo kyberšikane, alebo iným prejavom násilia," uviedla Ria Feik Achbergerová. Ale ani na vyučovaní zákaz neplatí, ak sa mobil využíva ako učebná pomôcka.

Každá škola si podrobnosti môže upraviť vo svojom školskom poriadku. "Ja si myslím, že mobil do školy patrí, musí byť ale jasné, kedy sa používa a na čo sa používa," povedala Mária Smreková, zástupkyňa 1. súkromného gymnázia v Bratislave. Do 4. ročníka používať mobily nesmú vôbec, na druhom stupni len mimo vyučovacích hodín. "U veľkých, na gymnáziu je jasné, že mobil sa používa bežne," dodala zástupkyňa.

Podobné je to aj na iných školách na Slovensku. "Je to na vyučujúcom kedy si na hodine mobily praje, alebo nie," povedal Ján Papuga, riadieľ ZŠ a MŠ Riazanskej v Bratislave. A aj menším školákom dovolia mobil použiť na hodine alebo v družine ako učebnú pomôcku a počas prestávok akokoľvek. "Prestávka pre žiakov je ich voľný čas, nech si ho naplnia ako chcú," dodal. Škola má wifi sieť, kde sú nevhodné stránky zablokované a prípadná kyberšikana ľahko odhaliteľná.

Ukazuje sa, že naša vyhláška je dobre nastavená a školy si ju môžu upresniť podľa miestnych podmienok. Na rozdiel od takej Filadelfii v USA, kde úrady zašli do extrému, keď zakázali školákom nosiť do školy aj čižmy so širokou sárou, aby si v nich nemohli prepašovať mobily. Viacerí tamojší rodičia to už vnímajú ako šikanu, keďže pre pár nespratníkov sú potrestané všetky deti.

Pozrite si reportáž o poplachu v škole:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy