Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nechala sa oklamať na internete. Miesto výhry prišla o peniaze
Zdielať na

Nechala sa oklamať na internete. Miesto výhry prišla o peniaze

SPIŠ / Nepríjemnú skúsenosť zažila Anastázia. Radosť z výhry vystriedalo trpké zdesenie. Na sociálnej sieti sa zapojila do súťaže o mikinu. Keď jej prišla správa o výhre, správca inej stránky jej prikázal, aby poslala potvrdzujúce sms. Na druhý deň zistila, že jej účet za mobil bude vyšší o 120 eur.

O tom, že sa stala výherkyňou mikiny, jej oznámili cez správu v messengeri. Napísali jej ale z inej stránky, ako z tej, kde sa odohrala súťaž. Druhá stránka mala údajne zabezpečiť doručenie jej výhry. Žiadali od nej, aby odoslala SMS na číslo 8869, pre potvrdenie. Mala tak urobiť do troch minút. A kolotoč sa začal.

"A vlastne od tej chvíle sa to začalo odvíjať. Formou posielania sms na audiotextové číslo, kde si oni overovali pomocou týchto SMS moju adresu, potom si overovali kuriéra, potom si overovali poštové smerové číslo,"  povedala Anastázia. Takto poslala niekoľko správ za sebou. Stále ju ale ubezpečovali, že SMS má ako výherkyňa zdarma. 

"Bolo mi to podozrivé, že či je to naozaj tak. Oni ma ubezpečili, že áno, aby som sa nebála, že asi som u nich ešte nič nevyhrala. Že je to taká forma nejakej ochrany. Poslala som päť sms, čo sa mi nakumulovalo na 120 eur," pokračuje podvedená žena.

Odborník IT Ivan Sejut potvrdil, že je prakticky nemožné, aby správy na tieto skrátené štvorciferné čísla neboli mimoriadne spoplatnené. Preto by si mal každý pred odoslaním sms číslo preveriť na internete. "Sú SMS správy, ktoré sú spoplatnené. Toto skrátené telefónne číslo je jasným telefónnym číslom, ktoré si niekto objedmal u operátora za účelom, aby niekto dosahoval zisk."

"Ak má niekto podozrenie z pokusu o podvodné konanie, odporúčame tieto pokusy ignorovať a nereagovať na ne. V žiadnom prípade neposkytovať osobné údaje, čísla bankových účtov, ani čokoľvek iné, čo by mohlo narušiť bezpečnosť a súkromie osôb," uviedla hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy