Skoro jasno
17°
Bratislava
Živé pamätníky. Desať líp posadili pred 90. rokmi na výročie založenia ČSR
Zdielať na

Živé pamätníky. Desať líp posadili pred 90. rokmi na výročie založenia ČSR

FINTICE / Desať líp pred kostolom a nikto netušil, že je to v podstate živý pamätník. Historikom z Fintíc na východe Slovenska sa až teraz podarilo nájsť dokumenty, ktoré hovoria o veľkej slávnosti. Lipy tam zasadili v roku 1928 na desiate výročie vzniku Československej republiky. V týchto dňoch teda majú úctyhodných 90 rokov.

Z líp sú dnes už listnaté dámy. Keď ich zasadili aj Československá republika mala vtedy iba 10 rokov. Manželia Ferencovci sa narodili, keď už lipy stáli, ale až po tých desiatkach rokov sa viac dozvedeli o ich minulosti. František, ktorému v dedine ináč ako Jozef nepovedia, si lipy pamätá z čias, keď mal osem rokov. "Keď tu boli odpustkové slávnosti, tak na tie lipy sa pripevnili stánky," vraví František. 

Všetci okolo nich denne prechádzali, no nikto netušil aký význam mali. Najstaršiu fotografiu s lipami našli v miestnom múzeu z roku 1935. O 6 rokov neskôr je tam jednu lipu vidieť ako taký malý stromček. "Musím sa priznať, že ani my historici sme o tom nevedeli. Je to celkom nová vec, ktorú sme objavili len niekoľko dní dozadu," uviedol riaditeľ galérie a múzea vo Finticiach, Gabriel Trusa. 

Fotografie sa nezachovali, ale dokumenty hovoria o tom, že to bola veľká dokonca dvojdňová slávnosť a dátumy z 29. a 30. októbra roku 1928 potvrdzujú, čo sa v obci vtedy dialo. "Vtedajší úradný názov obce bol Finčice, hneď po roku 1918. Je tam celkom zaujímavý odkaz od tých, ktorí tie lipy sadili," dodal Trusa.  

Jedna lipa po tých rokoch vyhynula. A tak sa miestni rozhodli, že ich opäť bude desať. Plánujú vysadiť lipu, ktorá už bude pripomínať sté výročie.

Pozrite si reportáž o slávnostiach pri príležitosti 100. výročia založenia Martinskej deklarácie, ktorá stála pri zrode Československej republiky: 

Súvisiace články