Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Správna údržba auta na zimu. Viete, ako na to?
Zdielať na

Správna údržba auta na zimu. Viete, ako na to?

BRATISLAVA / Prezuť, doliať, dobiť a skontrolovať. Presne takto by mala vyzerať údržba automobilov pred začiatkom zimy. Zisťovali sme, na čo konkrétne sa treba zamerať, aby auto bolo v najbližšom období v dobrej kondícií.

Pred zimou nestačí len vymeniť letné pneumatiky na zimné. Ľahko sa vám totiž môže stať, že do rána trošku prituhne a ručička teplomera sa sotva vyšplhá na bod mrazu. Auto v tej chvíli už nenaštartuje. Dôvod je jasný- batéria. Akumulátor sa totiž v chladných zimných mesiacoch nadmerne namáha. "Systémy štart stop, čiže euro 5, euro 6.  Už keď majú nižšiu kapacitu ako 11 voltov auto vám síce svieti, ale nenaštartujete ho. Takže určite treba prekontrolovať kapacitu autobatérie. Keď treba, tak treba investovať do nového," vysvetlil dopravný konzultant Maroš Palesch. 

Pri starších vozidlách nezabudnite na sviečky a zapaľovaciu sústavu. A je dobré pre istotu nosiť v aute aj štartovacie káble. "Aj taký nenápadný alarm, keď to vozidlo v tých zimných teplotách dlhšie stojí, tak nám môže tú baterku v podstate vylikvidovať,"  pokračoval Palesch.

Netreba zabudnúť na svetlá

Zima prináša aj horšiu viditeľnosť na cestách a držať sa pravidla vidieť a byť videný, je celkom na mieste. "Skontrolujeme svetlá, skontrolujeme či sú dobre nastavené tak, aby sme zbytočne aj v noci neoslňovali vodičov. Ešte pripomínam takú praktickú vec, keď ste naložení a máte to koliesko pri mechanických svetlách, nastavte si svetlá nižšie," upozorňoval dopravný konzultant.  

Zvoľte správnu zmes

Kvapaliny treba taktiež prezrieť. Hlavne čo sa týka náplní do ostrekovačov. Letná zmes je náchylná na mínusové teploty a v tom lepšom prípade len zamrzne. V tom horšom môže prasknúť nádobka alebo aj hadičky, ktoré vedú do ostrekovačov. "Treba skontrolovať aj bod varu brzdovej kvapaliny, a aj skontrolovať chladiacu zmes do akej mínusovej teploty ju máme. Nech nás zas neprekvapí to, že chladiaca kvapalina bude napríklad na 0 a niekde nám potrhá vedenie, alebo roztrhá chladič," poznamenal Palesch. 

Čerpacie stanice postupne vymieňajú letný benzín a naftu za zimnú. V nej sú pridané rôzne aditíva, takže pridávať ich do systému nie je nutné. Ak si nie ste istý stavom svojho vozidla, je dobré vyhľadať pomoc ešte pred prvými veľkými mrazmi. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy