Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Nech Taliansku pomôžu ich boháči, odkazuje Nemecko
Zdielať na

Nech Taliansku pomôžu ich boháči, odkazuje Nemecko

BRATISLAVA / Najbohatší Taliani by mali začať splácať dlh svojej krajiny! Takýto odkaz im posiela Nemecko. Talianske dlžoby a pripravovaný veľkorysý rozpočet robia vrásky celej eurozóne a najväčším kritikom sa stáva Nemecko. Podľa nemeckých bankárov by dokonca Európska centrálna banka už nemala nakupovať talianske štátne dlhopisy.

"Požiadali sme taliansku vládu, aby predložila do 13. novembra nový rozpočet, takže sa nevenujeme žiadnym invektívam a vedieme konštruktívny dialóg. Očakávam, že rozpočet bude v súlade s pravidlami," povedal eurokomisár pre menové záležitosti Pierre Moscovici. 

Zvyšovanie rozpočtových výdavkov pri ekonomických problémoch Taliani tak tragicky neberú. "Taliansko nie je hrozbou pre eurozónu ani pre stabilitu našich európskych partnerov. Ak Taliansko porastie, Európa môže z toho profitovať," povedal ekonomický minister Giovanni Tria. 

Predstava dolce vity a partizánčina však eurozónu neberie. Nemecký ekonóm Karsten Wendorff dal do pľacu odvážny návrh. Keď sú Taliani takí frajeri, nech si svoj mega dlh splatia sami v podobe dane z bohatstva."Namiesto európskeho fondu, ktorý nakupuje talianske štátne dlhopisy, čo v konečnom dôsledku znamená podporu zo strany európskych daňových poplatníkov, by sa mal vytvoriť národný taliansky fond," rozpráva šéf oddelenia nemeckej Národnej banky Karsten Wendorff.

Talianske domácnosti by si tak museli kúpiť vlastné dlhopisy napríklad do výšky 20 percent čistého bohatstva. "Ale mali aj úľavy a takto by pomohli odbremeniť verejné financie a pomohli by uvoľniť aj tlak na finančných trhoch," vysvetľuje analytička Poštovej banky Katarína Muchová.

Podľa nemeckého ekonóma, ktorý má pod palcom verejné financie, Taliansko nie je chudobné a nepotrebuje odpustenie dlhu. Tak jednoduché to, ale nebude. Veriť a voliť populistov je predsa len jednoduchšie, ako potom hasiť problémy vlastnou peňaženkou a nielen to. "Ako nápad je to určite zaujímavé, otázkou ostáva, či je to politicky priechodné a potom aj legislatívne, či to je vôbec možné," dodáva Muchová. A je ešte otázka nakoľko by v konečnom dôsledku Taliani vlastným dlhopisom verili. V každom prípade 13.11 príde do Bruselu nový taliansky rozpočet.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy