Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Sme rozdelení, no máme k sebe veľmi blízko. Oslavy ČSR nás opäť spojili s Čechmi
Zdielať na

Sme rozdelení, no máme k sebe veľmi blízko. Oslavy ČSR nás opäť spojili s Čechmi

MARTIN / V meste sa zišli prezidenti Česka a Slovenska spolu s najvyššími politikmi oboch štátov. Priviedli ich sem celonárodné oslavy 100. výročia vzniku Martinskej deklarácie. Je to jeden zo základných dokumentov, ktorý stál pri zrode Československej republiky.

Akcia v meste na Turci vyvolala veľký záujem. Mnohí ľudia chceli vidieť na vlastné oči vrcholových činiteľov štátov, ktorých kedysi hranica nerozdeľovala. Mesto Martin je úzko spojené so sviatkom v tento deň, významní štátnici oboch krajín ho teda nemohli obísť. Položili vence k budove, kde 30.októbra roku 1918 bola prijatá deklarácia slovenského národa. Niekdajší predstavitelia slovenskej elity tak svojimi podpismi vyjadrili súhlas so vznikom spoločnej Československej republiky. "Ak chceme Slovensko pohnúť ďalej dopredu, tak sa musíme spolu zomknúť tak, ako politici aj občania. Ak sa budeme hašteriť, ubližovať si, dopredu sa nepohneme," vyhlásil premiér Peter Pellegrini. 

Viacerí činitelia pripomenuli, že i keď sme oficiálne rozdelení, máme k sebe stále veľmi blízko. " Po 100 rokoch môžeme úprimne vyhlásiť, že vznik spoločného štátu bol pre Slovákov významným medzníkom. Sme radi, že naše vzťahy s bratským českým národom sú výnimočné," povedal Andrej Danko, predseda NR SR.  "Nie sú lepšie vzťahy ako medzi Českou a Slovenskou republikou. Tak nech to zostane navždy," vyhlásil zase český premiér Andrej Babiš. 

Náš prezident Andrej Kiska zhrnul dôležité fakty spred 100 rokov, keď sa zrodilo Česko-Slovensko. No hovoril aj o nasledujúcich míľnikoch, ktoré ľudia prežili v tomto spoločnom štáte. "Spomíname aj na dusno a tragédiu v roku 1968, nadšenie z novembra 1989," poznamenal  prezident Andrej Kiska. 

Jeho český kolega Miloš Zeman nadviazal na jeho slová o tom, že teraz sme sa ale znovu stretli, a to v Európskej únii. A nezostal nič dlžný svojej povesti, keď svojrázne komentoval tento jednorázový štátny sviatok. "V tomto prípade je sviatok Martinskej deklarácie jedenkrát za 100 rokov. Nie je to obvyklé, no sľubujem vám, že keď ma pozvete, tak aj za tých 100 rokov prídem. Budem o niečo starší ale ak Boh dá, tak aj múdrejší," poznamenal s humorom český prezident Miloš Zeman. 

Najčítanejšie správy