Jasno
25°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Záchranný tím zrejme našiel časť trupu lietadla společnolsti Liona Air
Zdielať na

Záchranný tím zrejme našiel časť trupu lietadla společnolsti Liona Air

JAKARTA / Indonézske pátracie a záchranný tím zrejme našiel časť trupu lietadla spoločnosti Liona Air, ktoré sa začiatkom týždňa zrútilo do Jávskeho mora s 189 ľuďmi na palube. Povedal to televíznej stanici TV One armádny šéf Hadi Tjahjanto. Stále nie sú informácie, že by nehodu niekto prežil.

"Pevne veríme, že sme našli časť trupu," povedal Tjahjanto a dodal, že nález, objavený ešte v utorok večer za pomoci sonarov, má potvrdiť pátracia skupina. Asi 22 metrov dlhý objekt sa podľa námorníctva nachádza v hĺbke 32 metrov severovýchodne od Jakarty. Skontrolovať ho majú potápači.

Zatiaľ boli nájdené trosky a niektoré ľudské pozostatky, ale nie hlavný trup a čierne skrinky. Záchranárom sa teraz podarilo identifikovať možné umiestnenie lietadla na morskom dne. Teraz bude na miesto vyslaný tím, ktorý to má potvrdiť. Pátrací tím by sa tak mal priblížiť k nájdeniu záznamov o lete, ktoré sú dôležité pre vyšetrovanie nehody, napísala agentúra AP.

Dva mesiace starý Boeing 737 MAX 8 sa zrútil do mora v pondelok krátko po štarte z letiska v Jakarte. Nešťastie vyvolalo obavy o bezpečnosť indonézskeho rýchlo rastúceho leteckého priemyslu aj lietadiel boeing novej generácie. Indonézske aerolinky boli len nedávno odstránené z americkej a európskej čiernej listiny nebezpečných leteckých spoločností.

Indonézsky minister dopravy podľa agentúry Reuters kvôli nehode odvolal technického riaditeľa aeroliniek a tiež niekoľko jeho podriadených.

Už v utorok boli do pátrania po lietadle nasadené podmorské roboty a sonary. Záchranári zatiaľ nenašli žiadne stopy po možných preživších. Z mora boli ale vyzdvihnuté pozostatky niektorých obetí, ich osobné veci a trosky stroja. Do pátrania je zapojených vyše 800 ľudí, vrátane potápačov.

Podľa technického denníka, ktorý získal na nahliadnutie spravodajský server BBC News, mal dva mesiace starý Boeing 737 MAX 8 deň pred nehodou pri lete z turistického ostrova Bali do indonézskej metropoly Jakarty vážne technické problémy. Po vzlete z Denpasaru na Bali v nedeľu večer kolísala v prvých niekoľkých minútach po štarte rýchlosť i výška letu. Stroj okrem iného počas 27 sekúnd klesol o takmer 270 metrov, hoci mal v tú chvíľu stúpať. Nakoniec sa jeho správanie stabilizovalo a lietadlo do hlavného mesta Indonézie doletelo.

​Televízne hlásateľka Conchita Caroline v podrobnom komentári na internete napísala, že nástup na nedeľňajší let z Bali bol o viac ako hodinu omeškaný. Keď konečne cestujúci do Boeingu 737 MAX 8 nastúpili, čakali asi pol hodiny v kabíne bez zapnutej klimatizácie, než ich posádka zase vyzvala na opustenie lietadla. To sa potom vrátilo do parkovacieho priestoru ku kontrole motora.

Riaditeľ firmy Lion Air Edward Sirait ale zopakoval, že pred pondelkovým letom z Jakarty do mesta Pangkalpinang na ostrove Bangka, ktorý sa nachádza v tesnej blízkosti ostrova Sumatra, bola porucha na lietadle odstránená. Počasie bolo v pondelok nad Indonéziou priaznivé a obaja piloti boli skúsení - jeden mal nalietaných 6000 a druhý 5000 hodín.

Podľa letiskových záznamov malo ale lietadlo v pondelok už dve minúty po štarte problémy a dostalo povolenie k návratu do Jakarty. Zhruba po 13 minútach sa zrútilo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy