Zatiahnuté, dažďové prehánky
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
VIDEO: Do pátrania po obetiach leteckého nešťastia nasadili podmorské roboty
Zdielať na

VIDEO: Do pátrania po obetiach leteckého nešťastia nasadili podmorské roboty

JAKARTA / Úrady v utorok nasadili podmorské roboty a sonare, aby im pomohli vypátrať lietadlo indonézskej spoločnosti Lion Air, ktoré sa v pondelok zrútilo aj so 189 pasažiermi. Záchranári zatiaľ v Jávskom mori nenašli žiadnych ľudí, ktorí by pád prežili.

Podmorské roboty a sonare majú pomôcť vypátrať trosky lietadla ako aj obete zrútenia. Z mora doposiaľ vytiahli len niektoré obete a ich osobné veci. Pátrací tým sa od pondelka snaží nájsť trup lietadla a takzvanú čiernu skrinku, ktorá by mohla objasniť príčinu zrútenia. Podľa technického denníka, ktorý získal k nahliadnutiu spravodajský server BBC, mal dvojročný Boeing 737 MAX 8 deň pred odletom z ostrova Bali vážne technické problémy. 

Po vzlietnutí bola niekoľko minút problémom aj rýchlosť a kolísavá výška. Stroj za 27 sekúnd klesol takmer o 270 metrov, hoci mal v tú chvíľu stúpať. Nakoniec sa ale jeho technický stav stabilizoval a lietadlo doletelo až do hlavného mesta Indonézie. 

Pasažieri z nedeľného letu sa vyjadrili, že problémy ich počas letu desili. "Asi tri až osem minút po štarte sa mi zdalo, že motor stráca silu a stroj nie je schopný stúpať na hor. To sa ale počas letu stalo niekoľkokrát," povedal jeden z cestujúcich Alon Soetanto. "Pripadali sme si ako na horskej dráhe. Niektorí cestujúci začali panikáriť a zvracali," pokračoval. 

"Lietadlo prepravovalo 178 dospelých cestujúcich, jedno dieťa a dve bábätká, ako aj dvoch pilotov a päť členov palubného personálu. Lietadlo žiadalo o návrat na letisko, než definitívne zmizlo z radarov," uviedol Sind Rahayu, ktorý má na ministerstve dopravy na starosti civilné letectvo.

Riaditeľ leteckej spoločnosti Lion Air Edward Sirat v utorok uviedol, že pred pondelňajším letom z Jakarty do mesta Pangkalpinang, ktoré sa nachádza blízko ostrova Sumatra, bola závada lietadla odstránená. "Počasie bolo v pondelok nad Indonéziu priaznivé a obaja piloti boli skúsení. Jeden mal nalietaných 5000 a druhý 6000 hodín,"  vyjadril sa. Podľa záznamov letiska malo ale lietadlo už dve minúty po štarte problémy a dostalo povolenie k návratu do Jakarty. Približne po 13 minútach letu sa však zrútilo do mora. 


Súvisiace články

Najčítanejšie správy