Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Búrka v Taliansku si vyžiadala 8 mŕtvych, zaplavilo aj Benátky
Zdielať na

Búrka v Taliansku si vyžiadala 8 mŕtvych, zaplavilo aj Benátky

RÍM / Búrka v Taliansku si od nedele vyžiadala najmenej osem mŕtvych a desiatky ranených. V Južnom Tyrolsku (severotaliansky región Tridentsko-Horná Adiža) strom vyvrátený vetrom spadol na dobrovoľného hasiča a zabil ho. Ďalšie obete hlásia talianske médiá z okolia Ríma a Neapola. Predchádzajúca pondelková bilancia hovorila o piatich obetiach na živote. Zatvorené sú školy, severotalianske prístavy aj medzinárodné janovské letisko. S lokálnymi záplavami sa potýka južnej Rakúsko.

​V juhotyrolskej obci San Martino in Badia padajúci strom zabil v pondelok večer dobrovoľného hasiča, informovala agentúra ANSA. Práve padajúce stromy si v pondelok vyžiadali najmenej štyroch mŕtvych.

Blízkosti prístavného mesta Savona potom zahynula 88-ročná žena, keď sa na ňu zrútil kus fasády. Ďalšia žena zomrela v severotalianskej oblasti Trentino, keď sa na jej dom zosunulo uvoľnené bahno s kamením. V juhotalianskom Catanzaro je nezvestný jeden muž.

Prudký vietor a dážď sužovali rozsiahle časti Talianska aj v utorok ráno. Takmer vo všetkých častiach krajiny platia varovania pred nebezpečným počasím a zostali zatvorené školy.

V Benátkach spôsobil silný vietor v kombinácii so zdvihnutou hladinou vody záplavy. Námestie sv. Marka bolo na niekoľko hodín uzavreté, pretože ani obvyklé drevené lávky už nezaručovali bezpečnú cestu cez námestie. Jav známy ako "aqua alta", teda pravidelné zdvihnutie hladiny Jadranského mora, ešte len šiestykrát v histórii prekročil hranicu 150 centimetrov. Pod vodou sa ocitlo 70 percent starého mesta, ale počas utorka má hladina klesnúť na 110 centimetrov. Šéf benátskeho regiónu Luca Zaia varoval, že pôda už nedokáže vstrebať ďalšiu vodu.

Domácnosti bez elektriny

Najvyšší stupeň ohrozenia platí v severotalianskych regiónoch Ligúria, Lombardia, Friuli a Benátsko. V Ligúrii uzavreli všetky prístavy a tiež medzinárodné janovské letisko Krištofa Kolumba bolo mimo prevádzky. Zrušené boli všetky lety, informovala ANSA. Bez elektriny sa v regióne ocitlo 22 000 domácností.

V savonskom prístave bol zaplavený automobilový terminál. Po skrate v dvoch skladiskových halách vypukol požiar a zničených bolo niekoľko stoviek automobilov - väčšinou luxusné značky Maserati - určených na vývoz na Blízky východ, ohlásila ANSA.

V prímorskom letovisku Rapallo, asi 30 kilometrov južne od Janova, búrky vytrhli luxusné jachty z ich kotvísk a desiatky plavidiel boli zničené, napísal denník La Repubblica. "Je to veľmi dramatické, keď v tme vidíte siluety jácht, ktoré sa plavia okolo a potom sa roztrieštia," povedal jeden očitý svedok agentúre ANSA.

Orkán na talianskej riviére

Tiež Rím ďalej trápi prudké zrážky a silný vietor, ktorý vyvracia stromy na automobily. Vietor o sile orkánu vyčíňal aj na talianskej riviére, kde sa na pobreží valili osem až desať metrov vysoké vlny.

S víchricou a prudkými zrážkami sa potýka tiež Rakúsko. Najmä na juhu krajiny bolo podľa miestnych úradov mnoho ciest neprejazdných pre vyvrátené stromy. Niektoré rieky vystúpili z brehov. Prevádzka musel byť zastavený tiež na niektorých železničných tratiach.

V juhorakúskej spolkovej krajine Korutánsko sa ocitlo 10 000 domácností bez prúdu. Podľa hasičov vietor strhol časti strechy pevnosti Hohensalzburg v Salzburgu a areál bol uzavretý. Podľa rakúskeho meteorologického ústavu už ale búrka dosiahla svoj vrchol a má rýchlo zoslabnúť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy