Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vietor spôsobil na strednom Slovensku výpadky elektriny
Zdielať na

Vietor spôsobil na strednom Slovensku výpadky elektriny

ŽILINA,BANSKÁ BYSTRICA / Na strednom Slovensku v noci z pondelka na utorok spôsobil vietor výpadky elektriny. Na vedenie popadali stromy a vo viacerých prípadoch pretrhali vodiče alebo poškodili izolátory. Najviac postihnutou oblasťou sú Kysuce, konkrétne Makov, Čičmany, Krásno nad Kysucou a Čadca.

​Poruchy evidujú aj na Liptove v Pavlovej Vsi, pri Banskej Bystrici v obci Poníky, ale aj v Žiari nad Hronom. Stredoslovenská distribučná (SSD) rieši osem porúch na úrovni vysokého napätia a 45 porúch na vedeniach nízkeho napätia. "Bez prúdu je 58 trafostaníc, čo má dosah na približne päťtisíc domácností,“ informoval hovorca SSD Miroslav Gejdoš.

Podľa hovorcu pracovníci SSD sú v teréne a pracujú na tom, aby mali všetci obyvatelia elektrinu čo najskôr. V niektorých lokalitách však ešte len hľadajú konkrétne miesta s poškodeným vedením. "Ako sa bude situácia vyvíjať ďalej záleží najmä od počasia a prístupnosti miest, kde sa stali poruchy,“ poznamenal Gejdoš s tým, že v oblastiach kde je to možné prepínajú dispečeri a údržbári odberateľov na alternatívne okruhy, aby mali elektrickú energiu aj počas odstraňovania závad.

"Silný vietor zamestnáva hasičov od skorého rána. Od šiestej hodiny vykonali v súvislosti s nepriaznivou povetrnostnou situáciou už 80 výjazdov, pričom pri desiatkach z nich stále zasahujú. Pomáhajú najmä pri popadaných stromoch na cestách a zaparkovaných vozidlách. Najvážnejšia situácia je v Žilinskom kraji, kde hasiči zasahovali už viac ako 40-krát, a to najmä v okresoch Čadca, Námestovo, Liptovský Mikuláš a v meste Žilina. V Trnavskom kraji boli hasiči v súvislosti s vetrom vyslaní k 11 prípadom, v Trenčianskom kraji zasahovali 8 - krát, v Bratislavskom 6 - krát. V Prešovskom kraji znemožnili popadané stromy priechodnosť štátnej cesty č. I/66 v okrese Poprad v smere z Tatranskej Javoriny k hraniciam s Poľskom. Na niekoľko kilometrovom úseku popadali stromy, pričom nedošlo k žiadnym zraneniam," informuje Zuzana Farkasová z Hasičského zboru.  

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na utorok vydal výstrahy prvého stupňa pred vetrom i vetrom na horách. Do večera sa to týka najmä Banskobystrického, Trenčianskeho a Košického kraja. Výstraha pred silným vetrom platí do večera aj v Prešovskom a Žilinskom kraji. V niektorých oblastiach môže vietor dosiahnuť rýchlosť 110 až 135 km/h. Výstraha platí do 18:00. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy