Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Máte žalúdočné problémy, no výsledky sú v poriadku? Príčinou môže byť stres
Zdielať na

Máte žalúdočné problémy, no výsledky sú v poriadku? Príčinou môže byť stres

BRATISLAVA / O strese sa hovorí, že je civilizačnou chorobou a v posledných desaťročiach sa stal doslova súčasťou nášho každodenného života. Medzi jeho najčastejšie symptómy patrí nevoľnosť a bolesti brucha. Mnohí tak končia v ambulancii gastroenterológov.

"V posledných asi troch rokoch dramaticky narastá počet pacientov. V dnešnej dobe je podľa mňa najväčší problém finančný stres, z existenčného strachu," uviedol gastroenterológ Jarolím Šutka. Napriek tomu, že to človek nevníma a nakopeným problémom sa prispôsobí, telo na to reaguje. Začne mu stúpať tlak, začne mať metabolické poruchy, problémy s chrbticou, stuhnutý krk a objavujú sa aj gastroenterologické problémy. 

Nervový systém a jeho prepojenie s črevami

"Nervový systém je s črevami prepojený a pri týchto funkčných poruchách o to viac. V súčasnej dobe sa to nazýva aj psychosomatika. V črevnom nervovom systéme je taká istá skladba neurónov, mediátorov a látok, ktoré ovplyvňujú motilitu čreva," uviedol Šutka. V dnešnej dobe je to ale podľa Šutku ešte zložitejšie. "Nielen závislosť črevného nervového systému, ale dokonca až toho mikrobiómu, kde tie biologické baktérie napríklad hrubého čreva vylučujú produkty, ktoré ovplyvňujú tráviaci trakt a ten cez ten črevný ide až do mozgu," uviedol. 

Podľa gastroenterológa je problém v identifikácii stresu. V bežnej gastroenterologickej ambulancii nie je čas na analýzy zdroja. "Ak mi ale príde pacient párkrát na kontrolu a výsledky má negatívne, už je snahou identifikovať ako žije, ako sa stravuje a aké má problémy," uviedol. V prípade, že sa stres potvrdí, je na rade usmernenie pacienta buď za dietológom alebo psychológom či iným odborníkom.  

Veľa vie v takýchto prípadoch pomôcť aj dietológ. Dôležitá je pravidelnosť, nedráždivosť jedál, nepomáhajú zlé nápoje a kávy. Zanedbávanie ťažkostí ale môže viesť k vážnym zdravotným komplikáciám. "Spočiatku je to len ťažoba, plnosť, netrávenie. Žalúdok ale trpí nedostatočným prekrvením a ten vred si človek nakoniec uženie. To isté je v črevách," dodal Šutka. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články