Jasno
15°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Parlament o novom spôsobe voľby policajného prezidenta
Zdielať na

Parlament o novom spôsobe voľby policajného prezidenta

BRATISLAVA / Dlho očakávaný zákon, ktorý mení spôsob výberu policajného prezidenta, je v parlamente. Nový šéf polície by sa mal podľa zmenených pravidiel vyberať už od januára. Tie však musia odobriť práve poslanci, pred ktorých sa dnes postavila ministerka vnútra.

V rokovacej sále poslanci už od deviatej hodiny ráno rokovali o novom spôsobe voľby policajného prezidenta. Prišla aj ministerka vnútra Denisa Saková a vypočula si argumenty politikov. Kritické hlasy zazneli predovšetkým z radov opozície.

Tá sa ale rozdelila na dva tábory. Jedna časť striktne odmieta akékoľvek policajné zmeny navrhované ministerstvom vnútra a považuje nový spôsob voľby za akúsi zásterku. Na druhej strane je napríklad SaS na čele s Ľubomírom Galkom, ktorý tvrdí, že tento zákon prináša aj výrazné pozitíva, v prípade že ministerka bude ochotná zapracovať niektoré zmeny. V tom prípade SaS tento zákon v záverečnom hlasovaní možno podporí.

Policajný prezident by podľa navrhovanej zmeny mal byť volený na 4 roky s možnosťou zopakovať si funkčné obdobie o ďalšie štyri roky. Mal by byť volený výberovou komisiou a následne odporúčaný branno-bezpečnostným výborom v parlamente.

V prípade, že vedenie rezortu vnútra nebude s jeho prácou spokojné, môže prísť návrh na jeho odvolanie, ten ale musí odobriť trojpätinová väčšina v parlamentom branno-bezpečnostnom výbore

Pôvodne navrhované sedemročné funkčné obdobie je už definitívne zavrhnuté:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy