Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Mláďa sa zamotalo do siete. Na záchranu dohliadali ďalšie vydesené veľryby
Zdielať na

Mláďa sa zamotalo do siete. Na záchranu dohliadali ďalšie vydesené veľryby

QUEENSLAND / Netradičný a do istej miery dojímavý zásah majú za sebou austrálski záchranári. Pri brehoch Queenslandu sa snažili zo siete vlastnými rukami vymotať mláďa veľryby. Kým mu pomáhali, okolo ich malého člna krúžili ďalšie dve veľryby. Ich člnu sa ale ani nedotkli a pokojne počkali, kým pobrežná stráž mláďa nevyslobodí. Po dvoch hodinách bolo mláďa voľné.

Zviera uviazlo v sieťach na žraloky, ktoré majú natiahnuté pri Queenslande, aby zabránili dravcom dostať sa k pobrežiu a ohrozovať tak ľudí.

Záchranári sa na malom člne dostali bezprostredne k veľrybe a vlastnými rukami jej z úst vytiahli laná, ktoré jej bránili v pohybe. Kým vynakladali všetky sily, aby sa im podarilo dostať mláďa do bezpečia, pod ich člnom krúžili dva dospelé jedince. Jedným z nich bola zrejme matka. Záchranného člna sa ale veľryby ani nedotkli. Plávali pokojne pod plavidlom alebo vedľa neho. Strávili takto celé dve hodiny, kým záchranári mláďa zo sietí oslobodili. Hneď potom všetky tri odplávali do hlbších vôd.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články