Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
VIDEO: Medveďa Žiga našli pomocou online vysielania z lesa
Zdielať na

VIDEO: Medveďa Žiga našli pomocou online vysielania z lesa

TURIEC / Unikátny projekt ochranárov naďalej pomáha zvieratám i ľuďom. Strážcovia Národného parku Veľká Fatra na Turci umiestnili kamery, cez ktoré môže ktokoľvek sledovať online, čo tam práve robia medvede či iné tvory. Teraz využili túto techniku na to, aby si vyhľadali medveďa hnedého, ktorému chceli dať dolu elektronický obojok.

V lesnej reality show môžu ľudia vidieť naživo život medveďov i iných zvierat ako diviak či jazvec. A tiež aj Žiga spolu so svojou frajerkou. Medveďa si chceli ochranári vystriehnuť, aby mu mohli sňať telemetrický obojok.

​"Ten obojok nevysiela už žiadne dáta, ale je tam predpoklad, že ešte rok ukladal dáta do internej pamäti, takže budeme vedieť o pohybe tohto zvieraťa," hovorí správca Národného parku Veľká Fatra, Juraj Žiak. Práve tento kamerový systém, ktorý v hore nainštalovali, ochrancom prírody poslúžil ako navigácia, aby zviera ľahšie zamerali. 

Odstránenie obojku 

Obojok, ktorý nosil, sa mal automaticky rozpojiť a spadnúť z jeho krku. Ale nestalo sa tak. Preto museli ochranári Žigovi pomôcť. "Treba povedať, že obojok ho neškrtil, dala sa tam voľne vložiť ruka, ale to zviera by zbytočne s tým obojkom bežalo do konca života," vysvetľuje Žiak. "Ten medveď tam prišiel v noci, za tmy, takže pokiaľ by tam nebola táto kamera s citlivým čipom a infra priesvitom, tak by sme ho nevideli," hovorí hrdý správca živého prenosu Ivan Daráni. 

Záchrana života

Cez víkend sa ukázalo v praxi, ako veľmi môže byť táto technika užitočná. Turista Martin sa zatúlal v lese. Blúdil v ňom už za bieleho dňa a večer bol úplne zúfalý. Našťastie ho zachytili práve tieto kamery. Ľudia, ktorí si ho všimli, na to upozornili správcu prenosu. "Bol som podchladený, už som zaspával. Keby ma nezbadali, tak som mŕtvy do rána," hovorí o strašnom zážitku Martin. 

​Ochranár Juraj Žiak, ktorý vyhľadával miesta pre inštalovanie kamier vo voľnej prírode , potom priviedol horských záchranárov k vyčerpanému mužovi.

Vďaka unikátnemu projektu sa ľudia môžu "stretnúť" s medveďmi a lesnými zvermi naživo, ale hlavne bezpečne. Pozrite si reportáž o živom prenose zo slovenských lesov: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy