Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Marián Kočner odovzdal originálne zmenky v kauze Markíza
Zdielať na

Marián Kočner odovzdal originálne zmenky v kauze Markíza

BRATISLAVA / Podnikateľ Marian Kočner, ktorý je väzobne stíhaný pre kauzu zmenky, odovzdal tri kusy zmeniek do trezoru Okresného súdu. Informáciu televízii JOJ potvrdili právni zástupcovia Mariana Kočnera.

Marian Kočner si nárokuje preplatenie miliónových zmeniek od televízie Markíza. Originály zmeniek od neho požadovali orgány činné v trestnom konaní po tom, ako ho v tejto kauze obvinili spolu s Pavlom Ruskom. Kočner tvrdí, že zmenky z roku 2000 sú pravé a chcel ich podrobiť znaleckému skúmaniu. Problém nastal v momente, keď mu takéto skúmanie zakázal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry. Znalecké dokazovanie ale nezrealizoval. Mechanický odborný zásah do troch cenín neumožnil dozorový prokurátor ktorý chce Kočnerovi aj Ruskovi sám preukázať, že zmenky sfalšovali v snahe spôsobiť ekonomický delikt v rozsahu desiatok miliónov eur televíznej spoločnosti. "Znamená to, že sme vyvrátili akékoľvek podozrenia, ktoré mal Úrad špeciálnej prokuratúry, respektíve poškodená spoločnosť Markíza, že zmenky nebudú vrátené, že sú znehodnotené a predpokladáme, že súd začne v danej veci konať," komentoval odovzdanie zmeniek advokát Mariana Kočnera Michal Mandzák. Ide o dve zmenky na sumu spolu 500 miliónov korún a jednu zmenku na sumu 26 190 000 eur.

Kočner sa vyjadril, že zmenky odovzdá, až keď ich znalci v zahraničí preskúmajú. Kočnerov advokát Michal Mandzák pre TV JOJ uviedol: "Očakávame, že orgány činné v trestnom konaní teraz originály zmeniek podrobia odbornému znaleckému skúmaniu, pri ktorom pravdepodobne dôjde k fyzickému zásahu do týchto cenín. Krok nášho klienta jednoznačne preukazuje to, že zmenky sú originálne. Tak ako predtým aj dnes tvrdím, že väzobné stíhanie môjho klienta nemá opodstatnenie. K falšovaniu zmeniek nedošlo. Pán Kočner ani nemaril spravodlivosť."

TV JOJ oslovila aj advokátov televíznej spoločnosti, ktorí uviedli, že už v utorok pôjdu nazrieť do spisu, aby zistili, aké zmenky sa nachádzajú v trezore súdu. "Mám za to, že ak sa zmenky nachádzajú v trezore súdu, je priestor na to, aby boli podrobené dôkladnému znaleckému skúmaniu a tak je možné potvrdiť alebo vyvrátiť, že ide o podvrh," uviedol Tomáš Kamenec, právny zástupca spoločnosti Markíza Slovakia s.r.o.

Téme sa venoval redaktor Rastislav Striško. Televízia JOJ požiadala o stanovisko aj Úrad špeciálnej prokuratúry.

Markíza od začiatku spochybňuje autenticitu zmeniek, špeciálne to, či boli podpísané v roku 2000. Spoločnosť v tomto prípade podala trestné oznámenie, pričom polícia už začala trestné stíhanie pre trestný čin falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov a trestný čin marenia spravodlivosti formou spolupáchateľstva.

Jednostranné znalecké dokazovanie, ktoré Kočnerovi advokáti už majú vypracované v Spojených štátoch amerických, má podľa nich potvrdzovať, že Kočnerove zmenky sú pravé. Nebolo vyhotovené znalecké skúmanie zmeniek, ale "pravosť dohody o vyplňovacom práve k bianco zmenke". Špecialista na forenznú chemickú a dokumentačnú činnosť v poradenských laboratóriách spoločnosti Riley Welch LaPorte & Associates skúmal kedy táto dohoda bola spísaná analýzou papiera, atramentu a ďalších znakov tohto dokumentu. Ten podľa Kočnerovho právnika bol vyhotovený v tom istom okamihu, ako vznikli spochybňované zmenky.

Americký znalec LaPorte v závere znaleckého posudku konštatuje, že "tento vyhotovený dokument nebol vytvorený k inému dátumu, ako 11.6.2000."

Orgány činné v trestnom konaní od Kočnera neúspešne požadovali odovzdať originálny zmeniek, ktoré si nárokuje podnikateľ v kauze Markíza a vo výške niekoľkých miliónov eur. Chceli ich podrobiť znaleckému skúmaniu. Kočner ich nevydal, pretože ich chcel dať skúmať do USA po vlastnej línii. Invazívnu metódu skúmania mu ale Úrad špeciálnej prokuratúry nedovolil. Preto ich v pondelok odovzdal do trezoru súdu. Neumožnenie skúmania zmeniek Kočnerovi advokáti považujú za zásah do práv na obhajobu.

Rusko podľa vlastných slov zachraňoval situáciu

Pavol Rusko pred súdom začiatkom februára priznal podpis štyroch zmeniek s tým, že ak by zmenky nepodpísal v roku 2000, "nebola by TV Markíza". Podľa neho je za celú situáciu zodpovedná jeho bývalá spoločníčka v Markíze Silvia Volzová, ktorej vinou sa televízia dostala do exekúcie. "Ja som len naprával veci, ktoré ona spôsobila," uviedol s tým, že v súvislosti s exekúciou voči televízii vznikla otázka, či tým nebude postihnutá aj vysielacia licencia.

Vyplatenie zmeniek údajne vystavených v roku 2000 a splatných po 15 rokoch na súde požaduje firma Správa a inkaso zmeniek podnikateľa Mariána Kočnera. Ten sa momentálne nachádza vo väzbe. Polícia ho totiž spolu s Pavlom Ruskom v súvislosti so zmenkami obvinila z trestného činu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov v jednočinnom súbehu so zločinom marenia spravodlivosti formou spolupáchateľstva. Markíza počas súdnych konaní pravosť zmeniek a najmä tvrdenie, že boli podpísané v rokou 2000, dlhodobo spochybňovala.

Marian Kočner od júna je vo výkone väzby. Minulý týždeň ho z bratislavského Justičného paláca eskortovali do Leopoldova.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy