Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V uliciach vypukla panika. Mesto opäť zasiahlo zemetrasenie a cunami
Zdielať na

V uliciach vypukla panika. Mesto opäť zasiahlo zemetrasenie a cunami

SULAWESI / Indonézsky ostrov opäť zasiahlo zemetrasenie a následná vlna cunami. Pred niekoľkými týždňami ostrov zasiahol rovnaký živel, pričom na konci septembra úrady hlásili bilanciu 1948 mŕtvych. Zemetrasenie malo tentokrát silu 5,1 stupňa. Na ostrove opäť vypukla obrovská panika. Ulice, budovy, domy sú zaplavené a zničené.

"Otrasy bolo cítiť asi 5 sekúnd," povedal hovorca úradu pre krízové situácie Sutopo Purwo Nugroho. Ohnisko otrasov bolo na severe ostrova Sulawesi, približne v 10 kilometrovej hĺbke. Obyvatelia mesta Palu opäť vybehli po silnom zemetrasení do ulíc, nastala panika. "Každý je ešte traumatizovaný po poslednom zemetrasení a cunami," vyjadril sa jeden z obyvateľov podľa DPA. 

​Palu zasiahlo zemetrasenie 28. septembra o sile 7,4 stupňa a následne prišlo aj cunami. Úrady nahlásili 1948 obetí a približne až 5000 nezvestných. Zemetrasenie a následné cunami, ktoré zasiahlo ostrov Sulawesi, spôsobilo oveľa väčšie škody ako úrady očakávali. Cunami, ktoré nasledovalo po zemetrasení malo vlny vysoké až okolo 6 metrov. Tisícky domov, nemocnice, nákupné centrá a hotely sa zrútili. Miestna mešita zostala taktiež zatopená.

Výbuch sopky po zemetrasení 

Sopka Soputan chrlila rozsiahly dym. Vychrlila oblak popola až do výšky 6 000 metrov. Okolo sopky bol vymedzený štvorkilometrový okruh, ktorému by sa mali ľudia vyhýbať. Úrady vtedy evakuáciu nenariadili. Vulkán sa týčil do výšky 1 784 metrov a nachádza sa v severnej časti ostrova Sulawesi. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy