Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Kauza Skripaľ neutícha. Zverejnili skutočné meno druhého podozrivého
Zdielať na

Kauza Skripaľ neutícha. Zverejnili skutočné meno druhého podozrivého

LONDÝN / Investigatívna skupina Bellingcat zverejnila skutočné meno druhého muža, ktorý je podozrivý z otrávenia bývalého ruského agenta Skripaľa a jeho dcéry Julie. Bellingcat tvrdí, že muž, ktorý pricestoval do Británie ako Alexander Petrov, sa volá Alexander Miškin. Taktiež je podľa ich informácii vojenským lekárom, ktorý pracuje pre ruskú vojenskú rozviedku GRU.

Alexander Petrov, ktorý pricestoval do Veľkej Británie má byť skutočným menom Alexander Petrov, tvrdí to nezávislá investigatívna skupina Bellingcat. Muž, ktorý údajne pracuje ako vojenský lekár, taktiež údajne pracuje pre ruskú vojenskú rozviedku GRU. Britské ministerstvo vnútra ani londýnska Metropolitná polícia dané informácie nekomentovali, úrady ale identifikáciu nespochybnili, informovalo o tom BBC. 

Investigatívna skupina sa vyjadrila, že podozrivého identifikovali na základe výpovedí osôb, ktoré ho poznajú, a naskenovanej kópie jeho pasu.  Vo falošnom a v pravom cestovnom pase má mať podľa nich rovnaký dátum narodenia. Bellingcat  ďalej uviedli, že Miškina naverbovala rozviedka, keď dokončoval lekárske štúdium.

Muž viackrát vycestoval na Ukrajinu, a to aj v roku 2013 počas tamojších nepokojov. Skupina Bellingcat už v septembri identifikovala ďalšieho podozrivého, ktorý do Británie prišiel ako Ruslan Boširov. V skutočnosti ide podľa nej o plukovníka Anatolija Čepiga. Rusko tento fakt ale zamietlo. 

Oboch mužov Veľká Británia obvinila, že v marci sa pokúsili v meste Salisbury zabiť Skripaľovcov nervovoparalytickou látkou sovietskej výroby - novičok. Bývalý ruský agent aj jeho dcéra útok prežili. 

Pozrite si reportáž súvisiacu s článkom:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy