Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Našli ste evidenčné číslo vozidla? Hľadať majiteľa na sociálnych sieťach nie je najlepší nápad
Zdielať na

Našli ste evidenčné číslo vozidla? Hľadať majiteľa na sociálnych sieťach nie je najlepší nápad

BRATISLAVA / Sociálne siete sú výborným pomocníkom pri pátraniach. Hľadajú sa cez ne autá, bicykle, ale aj ľudia. V poslednom čase aj majitelia stratených evidenčných čísel. V tomto prípade má ale väčšie šance polícia a sociálne siete nie sú najsprávnejším postupom.

Strata evidenčných čísel z áut je pomerne častým javom. Ich nálezcovia pritom často postupujú nesprávne. "Správny postup by mal byť taký, že ak občan nájde tabuľku evidenčného čísla od motorového vozidla, okamžite ju donesie na základný útvar policajného zboru, čo je obvodné oddelenie alebo priamo na dopravný inšpektorát," uviedol policajný preventista Peter Lang. 

Policajti podľa značky vedia v systéme nájsť majiteľa. Poctivý nálezca tak zabráni aj tomu, aby sa ich majiteľ nedostal do problémov. Evidenčné čísla sa totiž dajú ľahko zneužiť. "Môže si to číslo dočasne namontovať na vozidlo, natankuje a odíde bez zaplatenia. Vzniká tam aj menšie podozrenie na toho občana, že on sám to číslo nezneužil," dodal Lang. 

V diskusiách na internete sa k tejto téme objavili aj názory, že ľudí od odnesenia nájdených čísel na políciu odrádza zdĺhavý výsluch. "Kolegovia zaťažia tú osobu, pýtajú sa kde ho našla, za akých podmienok. Občan odchádza hneď, behom pár minút," povedal Lang. 

Poctivý nálezca ušetrí nešťastnému majiteľovi čas aj peniaze. Nemusí si vybavovať nové evidenčné čísla, nedostane sa do problémov pri prípadnom zneužití. Ak sa stratené evidenčné číslo nenájde, ostáva už len vybavenie si nového. To stojí 66 eur.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy