Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Odklepli predaj Banksyho diela za viac ako milión eur. Krátko na to sa samo skartovalo
Zdielať na

Odklepli predaj Banksyho diela za viac ako milión eur. Krátko na to sa samo skartovalo

LONDÝN / Jeden z najoriginálnejších umelcov súčasnosti Banksy, šokoval účastníkov aukcie v londýnskej galérii Sotheby neočakávaným kúskom. Najviac prekvapený bol čerstvý majiteľ jeho diela, za ktoré zaplatil viac ako milión libier.

Po tom, ako v aukčnej sieni odklepli predaj obrazu za viac ako milión libier, čo je viac ako 1 134 000 eur, sa dielo samo zničilo. Prítomní ľudia žasli a video diela po jeho zničení už obleteli internet. Teraz diskutujú o tom, či jeho čerstvý majiteľ bude musieť zaplatiť. Padli už aj dohady o tom, že výtvor rozrezaný na kusy bude mať vďaka unikátnej sebadeštrukcii ešte vyššiu hodnotu.

Umelec Banksy vytvoril dielo v roku 2006 a nazval ho Dievča s červeným balónom. Dielo bolo hitom aukcie. Nikto teda nečakal, že sa hneď po vyhlásení majiteľa samo zničí. Plátno sa začalo pohybovať smerom nadol, pričom v spodnom ráme bola umiestnená skartovacia mriežka. Von z rámu teda vyšli už iba úhľadné rovnobežné prúžky. 

"Zdá sa, že sme sa práve stali obeťami Banksoviny," reagoval podľa BBC riaditeľ sekcie súčasného európskeho umenia aukčnej siene Alex Branczik. Aj sám streetartový umelec na to reagoval na sociálnej sieti, kde sa stretol s nadšenými reakciami. 

Vedenie galérie ale evidentne nemalo veľkú radosť z neočakávanej reklamy. Starosti si robia predovšetkým kvôli právnym dôsledkom zničenia diela. "Teraz zisťujeme, čo to presne znamená v kontexte aukcie," uviedol Branczik. Nie je totiž jasné, či dielo po odklepnutí už patrilo novému majiteľovi alebo ešte aukčnej sieni. Podľa niektorých reakcií na sociálnych sieťach by si ale jeho majiteľ nemal robiť zbytočné vrásky. Mnohí si totiž myslia, že samodeštrukciou dielo porástlo na hodnote. 

Pozrite si archívnu reportáž. 

Súvisiace články