Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Einsteinov list o Bohu môže byť váš
Zdielať na

Einsteinov list o Bohu môže byť váš

Archívna reportáž

NEW YORK / List napísaný jednou z najväčších myslí ľudstva bude v decembri na predaj v aukcii. Očakáva sa, že slávny list Alberta Einsteina o Bohu sa vydraží minimálne za 1 milión dolárov.

List, ktorý napísal Albert Einstein náboženskému filozofovi Erikovi Gutkindovi, sa nazýva aj "List o Bohu". Vedec v ňom slušne, ale dôkladne kritizuje koncept náboženstva a Boha vo všeobecnosti.

Peter Klarnet, odborník na knihy a rukopisy v aukčnom dome Christie´s pre CNN vyhlásil, že "je to jedno z definitívnych stanovísk v diskusii medzi Náboženstvom a Vedou."

Einstein list napísal po nemecky rok pred svojou smrťou ako reakciu na Gutkindovu knihu z roku 1952 s názvom "Vyber si život: biblická výzva na vzburu." Einstein dáva jasne najavo, že on a filozof toho majú veľa spoločného "ohľadne faktického postoja k životu a k ľudskej komunite", zároveň však neomylne definuje svoj postoj voči náboženstvu.

"Slovo Boh pre mňa nie je ničím iným ako výrazom a výtvorom ľudskej slabosti, Biblia je zbierkou úctyhodných, no aj tak čisto primitívnych legiend, ktoré sú navyše detinské," píše Einstein.

Einstein bol Žid narodený v Nemecku, ktorý v útlom veku stratil záujem o náboženstvo a občas o sebe hovoril ako o agnostikovi. V liste opäť potvrdzuje svoju lásku a spolupatričnosť so Židmi, judaizmus je však podľa neho "rovnako ako ostatné náboženstvá... je stelesnením najdetinskejších povier."

List naposledy menil majiteľa v roku 2012. Teraz bude vystavený v galérie Pace v San Franciscu do konca novembra a 4. decembra bude dražený v New Yorku.

Aukčný dom Christie´s odhaduje, že zaň záujemcovia ponúknu 1-1,5 milióna dolárov. V roku 2002 aukčný dom ponúkol Einsteinov list písaný strojom vtedajšiemu americkému prezidentovi Rooseveltovi, v ktorom vedec varoval pred hrozbami technológie jadrovej bomby. List predali za viac ako 2 milióny dolárov.

Pozrite si tak trochu inú dražbu, na pošte:

Súvisiace články