Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Goblin pomáha lokalizovať tajomnú deviatu planétu
Zdielať na

Goblin pomáha lokalizovať tajomnú deviatu planétu

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Vedci objavili trpasličiu planétu, ktorú pomenovali Goblin. Môže pomôcť lepšie spoznať Slnečnú sústavu, naznačuje totiž prítomnosť tajomnej teoretickej deviatej planéty, nachádzajúcej sa až za Plutom.

Pri pozorovaní vonkajších hraníc našej slnečnej sústavy bola objavená mimoriadne vzdialená trpasličia planéta, ktorú pomenovali Goblin, po legendárnom škriatkovi.

Drobná planéta sa správa tak, ako keby bola pod gravitačným vplyvom obrovského, zatiaľ pre nás neviditeľného nebeského objektu, ktorý je možno hypotetickou masívnou Planétou Deväť.

Tá by podľa vedcov mohla obiehať na dráhe ďaleko za Plutom, v takzvanom Oortovom oblaku. Priamo ešte nebola spozorovaná, no zdá sa, že Goblin je pod vplyvom mohutného telesa, ktoré by podľa vedcov mohlo byť práve onou mysterióznou planétou.

​Novoobjavená planétka 2015 TG387, alebo Goblin je pokrytá ľadom, v priemere má len 300 kilometrov a putuje po extrémne predĺženej eliptickej dráhe. V najbližšom bode je asi dva a pol krát ďalej od Slnka ako Pluto.

Potom smeruje na vonkajšie hranice slnečnej sústavy, takmer 60-krát ďalej ako Pluto. Okolo Slnka obieha až 40 tisíc rokov. Počas 99% svojej dráhy je príliš slabo viditeľná. Je už tretím objektom nájdeným na vonkajších hraniciach slnečnej sústavy, po Sedne a objekte 2012 VP113. 

"Až teraz zisťujeme, ako asi vyzerá vonkajšia hranica slnečného systému a čo všetko sa tam môže nachádzať," povedal Scott Sheppard z Carnegie Institution for Science vo Washingtone a člen tímu, ktorý urobil objav. "Veríme, že sú tam tisíce drobných planét. Toto je len vrchol ľadovca."

Správanie sa drobných planét a objektov podľa vedcov svedčí o tom, že a v ich blízkosti nachádza doteraz neidentifikovaný mohutný objekt. Profesor planetárnych vied Konstantin Batygin označil nález za "výnimočný."

Podľa neho "aj po niekoľkých storočiach bádania je naše chápanie slnečnej sústavy stále neúplné. Tieto informácie sa pridávajú k rastúcemu zoznamu objektov, ktoré  vykazujú vplyv Planéty číslo deväť.

Za nález 2015 TG387, alebo Goblin, vďačíme japonskému 8-metrovému teleskopu umiestnenému na driemajúcej sopke Mauna Kea na Hawaii. Je to momentálne jediný teleskop na svete, ktorý je schopný vytvárať hlboké zábery z vonkajších častí slnečného systému a zároveň má dostatočne široký uhol záberu na sledovanie nezvyčajných objektov. "Pri iných veľkých teleskopoch je to ako pozerať sa cez slamku, sú teda vhodné na sledovanie vecí, o ktorých už viete, že sú tam. Nie však na nájdenie nových vecí," povedal Scott Sheppard.

Nová séria bádania začne v novembri a veci dúfajú, že nájdu ďalšie objekty a možno aj tajomnú Planétu číslo deväť.

Po planétach podobných našej Zemi vedci pátrajú zatiaľ stále bezvýsledne:

Súvisiace články