Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Sencov ukončil hladovku, tvrdí ruská väzenská správa
Zdielať na

Sencov ukončil hladovku, tvrdí ruská väzenská správa

MOSKVA / Ukrajinský režisér Oleg Sencov, odsúdený v Rusku na 20 rokov za terorizmu, prestal držať hladovku. Oznámila to v piatok ruská väzenská správa.

Sencov hladoval na severe Sibíra od polovice mája a na jeho zhoršujúci zdravotný stav upozornilo veľké množstvo umelcov a politických predstaviteľov po celom svete. Sencovovi blízki sa k informáciám o ukončení hladovky zatiaľ nevyjadrili. 

"Oleh Sencov prestal držať hladovku, oznámil to v prehlásení a súhlasil s príjmom potravy. O tom, ako ho vyviesť zo stavu hladovania diskutovali najlepší dietológovia v Moskve. Pre normalizáciu jeho zdravia bola zostavená diéta," povedal zástupca väzenskej správy Valerij Maksimenko.

​Sencov je odporcom ruskej anexie Krymu. V auguste 2015 ho odsúdil moskovský súd na 20 rokov za to, že sa na jar 2014 spolu so svojím spoločníkom pokúsili na anektovanom ukrajinskom poloostrove podpáliť kancelár vládnej strany Jednotné Rusko a ďalšieho ruského spolku. Režisér obvinenia označil za vykonštruované.

Filmár prestal prijímať potravu 14. mája a nažive ho udržiavali infúzie vo väzenskej nemocnici. Hladovkou sa domáhal oslobodenia "všetkých ukrajinských politických väzňov" z ruských väzníc.

Na zhoršujúci sa zdravotný stav Sencova dlhodobo upozorňoval jeho obhajca. Väzenská správa ale zdravie režiséra doposiaľ vyhodnocovala ako uspokojivý.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy