Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Hovorili sme s blízkou príbuznou väzneného režiséra Olega Sencova
Zdielať na

Hovorili sme s blízkou príbuznou väzneného režiséra Olega Sencova

BRATISLAVA / Na bratislavskom námestí sa dnes zišlo niekoľko desiatok ľudí aby upozornili na prípad ukrajinského režiséra Olega Sencova. Muž je napriek celosvetovým protestom stále v ruskom väzení a nič na tom nemení ani fakt, že ho chce ukrajinský parlament nominovať na Nobelovu cenu za mier. Naša kolegyňa hovorila so sesternicou režiséra, ktorá žije na Ukrajine. Posledný list, ktorý dostala od Olega, ju vystrašil.

Raz do mesiaca mu dovolia telefonovať a raz za tri mesiace ho môže navštíviť rodina. Ukrajinského režiséra Olega Sencova odsúdili na 20 ročné väzenie. Z Jakutska na Sibíri posiela listy rodine cez advokáta.

Natalia Kaplan, sesternica Olega Sencova hovorí: "On píše, že už neverí, že sa z väzenia dostane von živý. On už stratil nádej definitívne. Trpí anémiou,dystrofiou a Oleg má aj problémy so srdcom, no zatiaľ je všetko zle."

Natália ho videla naposledy v júli tohto roka: "Oleg tam veľmi zostarol a schudol. Na poslednom stretnutí sme sa rozprávali dve hodiny, ale iba cez sklo, prostredníctvom telefónu a po celý čas pri nás sedel dozorca."

Ukrajinský režisér je odporcom anexie Krymu. Obvinili ho z prípravy teroristického útoku. V Ruskom väzení už strávil štyri roky. Od polovice mája drží protestnú hladovku. Natalia Kaplan hovorí: "Je to strašné,čo sa deje s Olegom ale ešte horšie je na tom naša mama. Ťažké je to pre Olegove deti, veď oni môžu zostať bez otca."

Ukrajinská aktivistka Natalia Kabacij dodáva: "Oleg chce hladovkou dosiahnuť to, aby okrem neho prepustili aj ostatných politických väzňov, ktorí sú v Rusku väznení nezákonne."

Prípad Olega Sencova je zložitý a okrem právneho rozmeru má aj rozmer politický a aktuálne aj výrazne humanitný.

Hovorca ministerstva zahraničných vecí Boris Gandel hovorí: "Z ľudského hľadiska, všetci si želáme, aby bol prepustený. Snažíme sa využívať rôzne formy ako presvedčiť RU stranu, aby zmenila svoj postoj."

Slovensko už viackrát podporilo vyhlásenia týkajúce sa prípadu Olega Sencova, v ktorých bola Ruská federácia žiadaná o jeho okamžité prepustenie. Najbližšiu návštevu Sencova majú príbuzní povolenú v októbri.

Natalia Kaplan, sesternica Olega Sencova je Olega navštevuje, posiela mu listy a komunikuje s ním. Mama to už nezvláda a Oleg podľa jej slov už nechce, aby za ním mama chodila, pretože pre oboch je to ťažké. Pozrite si jej vyjadrenie, ktoré nám poskytla.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy