Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Slovenskú rodinu v Británii odsúdili za obchodovanie s ľuďmi. Lákali Slovákov v zlej situácii
Zdielať na

Slovenskú rodinu v Británii odsúdili za obchodovanie s ľuďmi. Lákali Slovákov v zlej situácii

LONDÝN / Šesť príslušníkov jednej rodiny zo Slovenska poslal súd do väzenia po tom ako ich usvedčil z obchodovania s ľuďmi. Urobili si z toho " lukratívny rodinný biznis". Ich obete mali tiež pochádzať zo Slovenska a mali pracovať za menej ako za štyri libry denne.

Počas razie proti rodinnému gangu v roku 2013 policajti oslobodili 37 ľudí vo veku od jedného do 57 rokov. 

Celá rodina pôvodom zo Slovenska žila v severoanglickom meste Bradford, ktorý leží neďaleko Leedsu. Tridsaťsedemročného vodcu organizovanej skupiny poslal súd na deväť rokov do väzenia, jeho o tri roky mladšieho brata na 15 mesiacov a 33-ročnú sestru na tri roky. Manžel odsúdenej ženy si za mrežami musí odpykať štyri a pol roka. Trest dostali aj rodičia odsúdenej trojice, 60-ročná matka by mala byť za mrežami dva roky a 62-ročný otec dostal vzhľadom na svoj zdravotný stav dvojročný podmienečný trest. 

Podľa prokuratúry lákal rodinný gang do Británie svojich krajanov zo Slovenska pod prísľubom lepšieho života. Vyberali si pri tom ľudí, ktorí na Slovensku žili v extrémnej chudobe. Po príchode do Británie mali za "žalostnú" mzdu pracovať na renovácii nehnuteľností, a to šesť dní v týždni po desať hodín denne. "Odsúdení si pohodlne žili z práce, ktorú nútili robiť iných," uviedol prokurátor David Holderness, podľa ktorého sa páchatelia zameriavali na ľudí, o ktorých vedeli, že chcú zúfalo zmeniť svoju životnú situáciu. 

Podľa prokurátora žili obete gangu v zlých podmienkach a vzhľadom k neznalosti angličtiny sa nedokázali zo svojej izolácie dostať. Slovenská rodina kontrolovala aj bankové účty svojich obetí a poberala za nich aj sociálne dávky. 

Okrem členov rodiny poslal súd do väzenia aj dvoch majiteľov nehnuteľností, na ktorých majetku museli obete pracovali. Prípady moderného otrokárstva, na ktorom sa podieľajú občania členských krajín EÚ zo strednej a východnej Európy, nie sú v Británii výnimočné. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy