Zatiahnuté
14°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Súd potrestal novodobého Jánošíka. Zobral bohatým milión eur z účtov
Zdielať na

Súd potrestal novodobého Jánošíka. Zobral bohatým milión eur z účtov

Archívna reportáž

FORNI DI SOPRA / Riaditeľ pobočky banky v malom, len tisícovom, mestečku Gilberto Bashiera (50) bol odsúdený za to, že pomáhal prostredníctvom nezákonných prevodov z účtov bohatých na účty chudobných, aby mohli dostať úver.

S prevodom peňazí z účtov ľudí, ktorí mali nadštandardný obnos peňazí, začal bankár počas finančnej krízy v roku 2009. Keď niekto prišiel požiadať o úver, ale jeho finančný základ na to nestačil, previedol mu bankár cudzie peniaze, ktoré mal následne veriteľ vrátiť. "Veril, že ľudia, ktorým pomohol, budú schopní peniaze vrátiť, avšak niektorí z nich neboli," uviedol pre bbc.com obhajca Roberto Mete. Bashierov tieňový bankový systém nefungoval, ako si myslel. Nakoniec na účtoch chýbal milión eur. 

"Vždy som si myslel, že okrem ochrany, je našou úlohou aj pomáhať ľuďom v núdzi," povedal bankár. "Keď to ale nevyšlo, obvolal som všetkých, ktorých som obral a vysvetlil som im, prečo som to urobil," dodal. Bashiera svoj čin neľutuje a tvrdí, že by všetky peniaze vrátil. Zároveň svoj skutok považuje za vzburu proti "systému, ktorý penzistom dáva len minimum a mladým úplne nič". Ekonomická kríza, podľa neho, zmenila spôsob hodnotenia, kto by mal dostať pôžičku a preto sa rozhodol nastoliť spravodlivosť po svojom. 

Aj keď svoj čin bankár neľutuje, keby sa mohol znovu rozhodnúť, už by to vraj nespravil, lebo cena, ktorú sám musel zaplatiť bola príliš vysoká. Zo zamestnania ho prepustili a dostal dvojročný podmienečný trest, pretože sa priznal a z transakcií nemal sa sám neobohatil. Okrem iného mu súd zaistil aj jeho vlastný dom. 

Pozrite si aj reportáž o tom, ako si treba dávať pozor na falošné bankovky:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy