Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Rajtárovho asistenta Filipa Rybaniča súd uznal vinným pre trestný čin ohrozenia bankového tajomstva
Zdielať na

Rajtárovho asistenta Filipa Rybaniča súd uznal vinným pre trestný čin ohrozenia bankového tajomstva

BRATISLAVA / Asistenta poslanca SaS Jozefa Rajtára uznal súd vinným pre trestný čin ohrozenia bankového tajomstva. Odsúdili ho na tri roky podmienečne so skúšobnou lehotou päť rokov. Súd asistentovi poslanca SaS Jozefa Rajtára zároveň prikázal ospravedlniť sa Robertovi Kaliňákovi. Rozsudok ale zatiaľ nie je právoplatný. Rybanič sa na súde odvolal.

Za to, že sa Rybanič pozrel do účtov Roberta Kaliňáka a Jána Počiatka dostal tri roky podmienečne. "Súd nám dodnes nepovedal, čo som konkrétne vyzradil. Tam sa to nikde nepíše," uviedol po súde Rybanič s tým, že sa voči rozsudku odvolá, čo následne urobil. "Priorita pre mňa je dostať to do Luxemburgu. Nech sa odborníci vyjadria ako konať v takejto situácii," dodal. 

"Celú túto situáciu určite neľutujem. Myslím, že to môže mať nejaký prínos, len tomu treba dať priestor," povedal Rybanič.

Rajtár odmietol vypovedať, podľa neho bol proces zinscenovaný

Sudkyňa na súde uviedla, že by vo veci bolo vhodné preskúmať aj konanie Jozefa Rajtára, ktorý bol podľa nej hýbateľom v tejto veci. Rajtár na to reagoval tým, že sudkyňu vnímal od začiatku a podľa neho nabádala svedkov, aby odpovedali tak ako si sama pripravila. "Proces ako celok bol na úrovni rozvojových krajín, ale myslím, že by som urážal rozvojové krajiny," povedal Rajtár. 

Poslanec Rajtár uviedol, že proces bol podľa neho od začiatku zinscenovaný a súd bol podľa jeho slov vedený nezákonným spôsobom. Aj to je dôvod, prečo sa rozhodol na súde nevypovedať. 

Rybanič si v banke pozrel účty Kaliňáka i Počiatka

Filipa Rybaniča zadržali už minulý rok v júni. Podľa obžaloby si nezákonne pozrel v banke účty ministra vnútra Roberta Kaliňáka a bývalého ministra dopravy Jána Počiatka. Podľa prokuratúry sa tým dopustil spomenutého skutku a to závažnejším spôsobom konania, za ktoré hrozí trestná sadzba tri až osem rokov väzenia. Závažnejším spôsobom konania sa v tomto prípade rozumie "porušenie dôležitej povinnosti vyplývajúcej z páchateľovho zamestnania, postavenia alebo funkcie, alebo uloženej mu podľa zákona". Filip Rybanič predtým pracoval ako zamestnanec banky. Po jeho obvinení opozícia kritizovala, že v tomto prípade polícia konala veľmi rýchlo, na rozdiel od tých, v ktorých sú podozriví predstavitelia vládnej moci.

Celé vyjadrenie Filipa Rybaniča a Jozefa Rajtára.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy