Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Na internete si Česi kúpili falošné bankovky. Chytili ich na Slovensku, kde je trest prísnejší
Zdielať na

Na internete si Česi kúpili falošné bankovky. Chytili ich na Slovensku, kde je trest prísnejší

ŽILINA / V máji policajti zadržali jedného z dvoch českých mladíkov, ktorí si na internete kúpili falošné 50 eurové bankovky. Pricestovali na Slovensko, kde s nimi štyrikrát úspešne zaplatili. Pri poslednom platení v herni sa ale bankovka nepozdávala čašníčke, preto zavolala policajtov.

Ján má len 21 rokov. Mladík, ktorý bol v Čechách zamestnaný urobil chybu, ktorá ho teraz môže stáť slobodu. Hrozí mu až 10-ročné väzenie. Päťdesiateurovú bankovku, ktorú spolu s kamarátom Ivom kúpil na internete použil okrem iných prevádzok aj v herni. "Obsluha prevádzky predloženie podozrivej bankovky oznámila na políciu, tá podozrivého muža zadržala na mieste," povedal policajný hovorca v Žiline Radko Moravčík.

Ján policajtom vbehol rovno do náruče. V herni si zabudol peňaženku a tak sa tam vrátil. Skončil v policajnej cele a následne na súde. Sudca ho poslal do vyšetrovacej väzby. "Bol aj u psychológa, že má depresie, Neviem čo ho k tomu donútilo," povedal Ján, otec obžalovaného. 

Ján po celý čas vinu priznáva, na súd ho prišla podporiť aj celá jeho rodina. Prokurátor na súde predniesol obžalobu, Jánovi rodičia a jeho teta sa za neho zaručili. 

Na Slovensku Jánovi hrozí za falšovanie a pozmeňovanie peňazí oveľa vyšší trest ako v Českej republike. Ivan, ktorý v tomto prípade figuroval ako spolupáchateľ je stíhaný v Čechách a je na rozdiel od Jána na slobode. "Pri tej istej právnej kvalifikácii v Slovenskej republike hrozí môjmu klientovi sedem až desať rokov. To isté kvalifikované v Českej republike je v sadzbe tri až osem rokov," povedal obhajca obžalovaného Roman Kerak. 

Chlapec, ktorý nebol nikdy trestaný verí, že súd bude v jeho prípade zhovievavý a zváži aj možnosť mimoriadneho zníženia trestu. Sudca pojednávanie odročil na 5 októbra.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy