Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Smeruje na dovolenku do Afriky a každý jeho krok sledujú na monitoroch
Zdielať na

Smeruje na dovolenku do Afriky a každý jeho krok sledujú na monitoroch

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Na Slovensku máme ďalšiu mediálnu hviezdu z ríše zvierat. Stredobodom pozornosti sa tentokrát stal bocian spod Tatier. Na cestu do Afriky odletel už v polovici augusta. Na sebe ma jednu z najmodernejších a najľahších vysielačiek na svete.

Podtatranský bocian Vavrinec cestuje do Afriky s 25 gramovým batôžkom. Na chrbát mu ho nabalili ochranári, aby im cestou na zimovisko prinášal o sebe a svojich aktivitách vždy zaujímavé správy. A to sa jeho život uprostred leta tak trochu zvrtol, keď ho ľudia našli nevládneho ležať pod hniezdom v jednej podtatranskej dedinke.

Po týždňovej rehabilitácii sa už vybral na ďalekú cestu. Za 11 dní už preletel 1250 kilometrov. Pavol Majko, riaditeľ Správy TANAPu hovorí: "Nás teda riadne prekvapil a urobil za pár dní obrovskú štreku."

Solárnu vysielačku mu prišiel na Liptov namontovať, presnejšie našiť na mieru významný pražský ornitológ. Toto sa predsa nedeje tak často. Bocianov s takýmto zariadením - navyše zo Slovenska - nelieta do Afriky tak veľa. Vavrinec je zrejme toto leto jediný.

Bocian je momentálne v okolí rumunského hlavného mesta Bukurešť, oddychuje tam už štvrtý deň, zrejme pre zlé počasie, ktoré v Rumunsku momentálne vládne. Teraz má smolu, ochranári o ňom vedia takmer všetko. Iba jedna jediná vec zatiaľ nie je stopercentne istá: či je Vavrinec naozaj Vavrincom.

Erika Feriancová, zoológ Správy TANAPu vraví: "Budeme prekvapení, ak to bude slečna, ale to nie je priorita. Priorita je, aby sa vrátil na Slovensko. Ak bude mať chuť, tak si tu založí rodinu a vtedy to vlastne zistíme." Pavol Majko dodáva: "Ak sa bude vracať na Slovensko, všetci budeme sedieť pri monitoroch a hrýzť si nechty, či sa vráti."

Pozrite si úspešnú záchranu bocianieho mláďaťa z veže hasičskej zbrojnice:

Súvisiace články