Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Donald Trump si myslí, že Google podvádza vo vyhľadávaní
Zdielať na

Donald Trump si myslí, že Google podvádza vo vyhľadávaní

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Americký prezident Donald Trump sa pustil do tvrdej kritiky najväčších hráčov na internete. Kritizuje Google z falšovania výsledkov online vyhľadávania, pretože vraj ukazujú na popredných miestach "zlé" správy o ňom. Kritike sa ale nevyhol ani Facebook či prezidentov obľúbený nástroj, Twitter.

Prezident Donald Trump zopakoval svoje tvrdenia o tom, že na internete vládne zaujatosť voči konzervatívnym názorom. Podľa portálu CNN obvinil Google z toho, že skresľuje výsledky vyhľadávania tak, aby používatelia videli "zlé" správy, keď hľadajú "správy o Trumpovi".

Trump vyslovil aj názor, že kroky Google by mohli byť "nelegálne" a povedal, že sa situácii bude venovať. Nespresnil, aké kroky má na mysli ani aké zákony mali byť porušené.

Prezident svoje výroky zverejnil na Twitteri a neskôr aj slovne, pred novinármi v Bielom dome. Trump bez predloženia akýchkoľvek dôkazov obvinil Google z toho, že "zneužíva veľmi veľa ľudí." Potom spomenul aj Facebook a Twitter a vyhlásil, že technologické spoločnosti "sa nachádzajú na veľmi, veľmi problémovom území a musia byť opatrné."

Spoločnosť Google vyhlásila, že cieľom vyhľadávania je, aby používatelia dostali čo najrelevantnejšie odpovede. "Vyhľadávanie sa nepoužíva s politickým cieľom a výsledky vyhľadávania sa neprikláňajú k žiadnej politickej ideológii," vyhlásil jeden z hovorcov Google. "Vyhľadávanie Google neustále vylepšujeme a nikdy nezoraďujeme výsledky vyhľadávania s cieľom ovplyvňovať politické zmýšľanie."

Výsledky vyhľadávania sa môžu u jednotlivých používateľov líšiť, viacerí ale hneď po prezidentových slovách poukázali na to, že keď hľadali "správy o Trumpovi", na prvom mieste medzi odpoveďami bol článok z Fox News, prezidentovi veľmi blízkeho média.

Trump sa podľa všetkého inšpiroval článkom na konzervatívnom portáli PJ Media, ktorý tvrdil, že Google znižuje význam konzervatívnych stránok. Článok potom prevzali ďalšie konzervatívne weby, vrátane portálu Breitbart.

Google nezverejňuje detaily svojich algoritmov, či všetky faktory, ktoré berú do úvahy pri vytváraní poradia odpovedí vyhľadávania. Tajomno algoritmov je základom obviňovania spoločnosti zo zaujatosti. 

Články, ktoré pravdepodobne tvorili základ Trumpovho tvrdenia o falšovaní však ignorovali fakt, že základným záujmom Google je ukazovať výsledky vyhľadávania, ktoré používatelia považujú za nápomocné, pretože práve to je dôvod, prečo sa vrátia. Google tak robí čiastočne na základe uprednostňovania dôveryhodných medií s veľkými čitateľskými či diváckymi základňami.

Článok v PJ Media z toho urobil konšpiráciu, keď definoval takmer všetky veľké národné médiá ako ľavicové v porovnaní s množstvom malých často až konšpiratívnych stránok. Ako pravicové označil spomedzi veľkých hráčov len Wall Street Journal, McClatchy, Forbes, The Economist a Fox News.Väčšinu pravicového spektra podľa tohto rozdelenia tvoria najmä drobné stránky, ktoré často robia len veľmi málo vlastných článkov či otvorene konšpiratívne weby ako InfoWars či The New American.

Obvinenia zo zaujatosti sociálnych médií sa už dostali aj na pôdu Kongresu, kde zákonodarcovia už dvakrát riešili tému "filtrovania sociálnych médií". Členovia vedenia Facebooku, Twitteru a Googlu boli požiadaní svedčiť pred výborom Senátu pre informácie o cenzúre a o zásahoch do volieb, ktorý má zasadnúť 5. septembra.

Napriek tomu, že Donald Trump sa pasuje za spasiteľa ekonomiky, jeho vzťah so šéfmi veľkých amerických firiem nie je vôbec ružový:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy