Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pohlavným chorobám sa mimoriadne darí, šíria sa rekordnou rýchlosťou
Zdielať na

Pohlavným chorobám sa mimoriadne darí, šíria sa rekordnou rýchlosťou

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Syfilis, kvapavka aj chlamýdie prekonali rekord, počet ľudí nakazených týmito chorobami rastie už štvrtý rok po sebe. Odborníci na verejné zdravotníctvo v Spojených štátoch bijú na poplach. Len vlani lekári diagnostikovali takmer 2,3 milióna prípadov týchto sexuálne prenosných chorôb.

Podľa amerického úradu pre verejné zdravotníctvo (CDC) počet týchto sexuálne prenosných chorôb prekonal aj vlaňajší rekord o viac ako 200 tisíc prípadov. "Je načase, aby prezident Trump a minister zdravotníctva Alex Azar vyhlásili ohľadne pohlavne prenosných chorôb krízovú situáciu vo verejnom zdravotníctve," hovorí David Harvey, z národnej koalície organizácií zaoberajúcich sa týmito chorobami. "K tomu patrí aj núdzový prístup k financiám pre verejné zdravotníctvo s cieľom zastaviť rast týchto ochorení a zabezpečiť každému Američanovi prístup k zdravotnej starostlivosti, ktorú potrebujú."

Rob Stephenson, profesor a riaditeľ Centra pre sexualitu a zdravotné  ťažkosti na Univerzite v Michigane vraví, že "to nie je prekvapivý trend. Za ostatných 5 rokov sme svedkami rýchleho rastu počtu pohlavne prenosných ochorení v Spojených štátoch a taktiež vidíme akúsi stagnáciu úspechu nášho boja proti epidémii HIV.

Podľa údajov CDC bol počet nakazených troma najčastejšími pohlavnými chorobami v roku 2013 1,752,285. V roku 2014 to už bolo 1,811,850, v roku 2015 už 1,945,746, v roku 2016 to bolo 2,094,682 prípadov a vlani až 2,294,821.

"Len v prípade týchto troch ochorení sa jedná o milióny nainfikovaných," hovorí Edward Hook, profesor výskumu infekčných ochorení na univerzite v Alabame. "Počet prípadov kvapavky nahlásenej na CDC narástol o takmer 67%. Diagnózy primárneho a druhotného syfilisu narástli o viac ako 75% a aj chlamýdia neustále rastie. Je dôležité pripomenúť, že toto sú predbežné údaje, navyše s asi osemmesačným meškaním. Nemáme absolútne žiaden dôvod myslieť si, že nárast opísaný CDC nepokračoval aj v roku 2018."

Najčastejšiu pohlavnú chorobu, chlamýdiu, spôsobuje baktéria Chlamydia trachomatis, ktorá sa veľmi ľahko prenáša pri akejkoľvek sexuálnej činnosti. V neliečenej podobe môže spôsobiť u žien zápalové ochorenia vedúce až k trvalému poškodeniu reprodukčného systému. U mužov sa infekcia môže dostať do semenovodov a vyvolať tam bolesť a zápal.

Syfilis spôsobuje baktéria Treponema pallidum, bez liečenia môže mať nbegatívny dopad na srdce, nervový systém a ďalšie orgány. Syfilis a môže prenášať aj z tehotnej matky na dieťa, táto forma sa nazýva kongenitálny syfilis.

Kvapavku spôsobuje baktéria Neisseria gonorrhoeae. Bez liečby môže spôsobiť vážne až trvalé zdravotné ťažkosti, u mužov poškodením prostaty a semeníkov, u žien problémy s tehotenstvom a neplodnosť. Kvapavka sa bežne lieči kombináciou terapie antibiotík ceftriaxón a azitromycín. Rastie však počet prípadov kvapavky odolnej voči antibiotikám.

"Počas ostatných rokov sa kvapavka stala odolnou voči takmer všetkým skupinám antibiotík, ktoré sme používali na jej liečbu, okrem ceftriaxónu. To je dnes jediné efektívne antibiotikum proti kvapavke v Spojených štátoch," hovorí Gail Bolan, riaditeľka Divízie na prevenciu sexuálne prenosných chorôb v CDC.

Ako uvádza portál CNN, netýka sa to len USA. V Anglicku v marci oznámili že istý muž bol infikovaný formou kvapavky, ktorá odolala prvej línii liečby, kombinácii antibiotík azitromycínu a ceftriaxónu. Nakoniec ho liečili vnútrožilovým podaním antibiotika ertapenem.

Gail Bolan vraví, že "ak sa kvapavka stane odolnou voči kombinácii antibiotík, môže sa z nej stať neliečiteľná pohlavná choroba."

Vedci zdôrazňujú, že väčšina pohlavne odovzdaných ochorení sa šíri od ľudí, ktorí sami nevedia, že sú infikovaní. Kľúčom k zníženiu počtu ochorení je preto bezpečný sex a pravidelné testovanie. "Musíme zmeniť naše zmýšľanie - sústrediť sa na prevenciu a nie na liečbu. Treba začať skoro so sexuálnou výchovou, hovoriť o možnostiach prevencie, dať ľu´dom už v mladom veku schopnosti postarať sa o svoju bezpečnosť," hovorí Hook.

V ostatných rokoch však vláda opakovane znižovala rozpočet pre celoštátne aj miestne vzdelávacie programy o pohlavných chorobách. Len v roku 2012 boli znížené rozpočty viac ako polovici takýchto programov, čo vyústilo do zníženia počtu ordinačných hodín ale aj testovaní bežných pohlavných chorôb. Navyše priame medicínske náklady na liečbu pohlavných chorôb v USA nie sú nízke. V roku 2008 sa na liečbu 19,7 milióna prípadov pohlavných chorôb vynaložilo 15,6 miliardy dolárov.

Ako bežné, tak ani pohlavné choroby nepoznajú štátne hranice:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy