Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Po novom budú veterinári určovať aj to, či pes nie je nebezpečný
Zdielať na

Po novom budú veterinári určovať aj to, či pes nie je nebezpečný

BRATISLAVA / Už o pár dní začne platiť novela zákona o veterinárnej starostlivosti. Dotkne sa všetkých chovateľov zvierat. Napríklad každý pes bude musieť byť očipovaný, no veterinárom pribudnú aj nové kompetencie. Budú môcť určiť, či váš pes nie je pre svoje okolie nebezpečný. Majiteľ zvieraťa potom bude mať nové povinnosti.

Kynológovi Valérovi Vitrikušovi priniesli nemeckého ovčiaka Atosa majitelia, ktorí ho nezvládali. "Tento pes bol niekedy tiež strašne agresívny, nebezpečný, napádal všetko naokolo, ale dlhodobou prácou sa dokáže hrať s druhými psami, akceptuje šteňatá, akceptuje ľudí," vysvetľuje kynológ.

Trvalo rok, kým sa jeho správanie vytrvalým výcvikom zmenilo. O tom, či pes je alebo nie je pre svoje okolie nebezpečný, budú môcť od 1. septembra rozhodnúť veterinári.

"Nebezpečným psom podľa tohto zákona je pes, ktorý pohrýzol alebo poranil človeka bez toho, aby bol sám napadnutý alebo vyprovokovaný," hovorí náčelník Mestskej polície v Snine Ján Maškulik.

Ako dodáva veterinár Ján Ferko, mestskí a štátni policajti majú túto povinnosť odstúpiť štátnym veterinárom, pretože oni majú možnosti sankcionovať majiteľa.

Kedy je nebezpečný pes?​

Ak ak pes niekoho pohryzie, nemusí to automaticky znamenať zaradenie do kategórie nebezpečný. Náčelník sninských mestských policajtov to vysvetľuje na jednom príklad. Pes síce chlapca pohrýzol do tváre, no až po tom, ako k nemu postupne prichádzali deti a provokovali ho

Aj napriek tomu, že pes chlapca pohrýzol, podľa náčelníka sninských mestských policajtov by nemal byť označený ako nebezpečný. "Psík, ktorý bol k tomu vyprovokovaný alebo bol sám napadnutý a iba sa bránil, v tomto prípade nejde o nebezpečného psa," dodáva Ján Maškulin.

"Takéto zviera by malo byť pod zvýšeným dozorom majiteľa, teda nenechávať ho voľne bez náhubku, keď je predpoklad, že bude znovu vyprovokované," hovorí riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Jozef Bíreš.

Povinnosti majiteľa nebezpečného psa

Majitelia musia mať na verejnosti svojho psa na vôdzke. Ak ho však veterinár označí za nebezpečného psa, bude musieť nosiť aj náhubok.

Od prvého septembra zároveň začína platiť povinné začipovanie psov. Cena bola stanovená národnou radou 10 za úkon 10. Treba však k tomu pripočítať ešte materiál.

Ak tak majitelia neurobia, hrozí im zo strany štátnych veterinárov sankcia od 50 až do 800 eur. A bez čipu budú mať zároveň problém aj pri ošetrení psa. Ak totiž veterinár ošetrí nezačipovaného psa, hrozí mu sankcia. V zákone sa hovorí o sankcii až do 20 tisíc eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy