Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Minister Gajdoš chce nové uniformy pre vojakov. Vraj, aby ho nenosili aj extrémisti
Zdielať na

Minister Gajdoš chce nové uniformy pre vojakov. Vraj, aby ho nenosili aj extrémisti

BRATISLAVA / Ministerstvo obrany chystá výmenu mundúrov a navrhuje zmeniť zákon. Reaguje tak na aktivity polovojenských organizácií, ktoré behajú po slovenských horách v oblečení nápadne pripomínajúcom oficiálny vojenský odev. Novinkou je aj to, že každý nový vojak od jesene nevyfasuje len poľné maskáče, ale aj služobnú uniformu.

Minister obrany Peter Gajdoš chce bojovať proti polovojenským organizáciám hneď na dvoch frontoch. Chystá legislatívne zmeny, na základe ktorých bude nosenie vojenskej uniformy trestným činom. Zároveň tie pravé vojenské uniformy získajú úplne iný výzor.

Boj proti zneužitiu 

Aby vojenské uniformy nezneužívali Slovenskí branci, okrem nového výzoru bude mať oblečenie vojakov na sebe nápis - vyrobené pre Ozbrojené sily Slovenskej republiky. Gajdoš avizuje, že príslušnú zmenu legislatívy, ktorá by podobne ako u policajtov, zakazovala nosenie uniforiem, chce navrhnúť ešte v tomto roku.

"Aktuálnu výstroj nebudeme v zmysle zákona možno používať nikým iným ako vojakmi v aktívnej službe. Túto legislatívnu úpravu chceme prijať ešte v tomto roku. Skutočne nie je prípustné, aby členovia tohto polovojenského zoskupenia s nejasným cieľom alebo akýkoľvek iní príslušníci podobnej organizácia nosili uniformy našich ozbrojených síl," uviedol minister obrany Peter Gajdoš. 

Ako to zaplatiť? 

Generál vo výslužbe Pavel Macko tieto kroky víta a podporuje. Ako však upozornil na sociálnej sieti, najväčším problémom je, že armáda nemala nikdy dosť prostriedkov na adekvátny a dostatočný výstroj vojakov. "Dnes najmä v tých najbežnejších veľkostiach čo sa týka oblečenia aj obutia vojaci si nemajú čo v tých výstrojových skladoch zaobstarať," vraví bezpečnostný analytik Jaroslav Naď.

Generálny tajomník ministerstva Ján Hoľko zas informoval, že každý nový vojak od jesene vyfasuje nielen poľnú uniformu, ale aj služobnú. Cena na výstroj jedného vojaka sa tým zvýši z 3 000 eur na 3 500. Náklady sa podľa neho ročne zvýšia o 400 tisíc eur. Ušetriť chce rezort obrany naopak tým, že odchádzajúci vojaci budú musieť vrátiť časť výstroja. 

Tým, že vojaci, ktorí odchádzajú do civilu si nebudú môcť nechať časť výstroje ministerstvo obrany odhaduje, že ušetrí 1,5 milióna eur.

Nielen nové uniformy, ale aj nové vrtuľníky pribudli slovenskej armáde. Pozrite si archívnu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy