Zatiahnuté, dažďové prehánky
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Nové povinnosti pre psíčkarov. Veterinár vám neošetrí domáceho miláčika, ak nebude začipovaný
Zdielať na

Nové povinnosti pre psíčkarov. Veterinár vám neošetrí domáceho miláčika, ak nebude začipovaný

BRATISLAVA / Už 1. septembra vstúpi do platnosti novela zákona o veterinárnej starostlivosti, ktorá sľubuje oveľa vyššiu ochranu zvierat, ale zavádza aj nové povinnosti pre ich majiteľov. Opäť sa vracia povinné čipovanie psov. Zviera, ktoré nebude označené čipom dokonca veterinár ani nebude môcť ošetriť. Inak mu hrozí sankcia až do výšky 3 500 eur.

Ako potvrdil pre TV JOJ hovorca ministerstva pôdohospodárstva Michal Feik, veterinár už nebude môcť ošetriť zviera, ktoré nie je začipované. Výnimkou je, ak je ohrozený život a zdravie zvieraťa, alebo človeka.

Našťastie ale zákon myslí aj na prechodné obdobie. Majitelia psov majú na splnenie tejto povinnosti čas do októbra budúceho roka, dovtedy lekár zviera ošetriť musí. Výnimkou sú iba šteniatka narodené po 31. auguste. 

"Do tohto obdobia veterinárny lekár môže pokojne ošetriť aj zviera, ktoré nie je začipované. Výnimkou sú zvieratá narodené po 31. auguste 2018, ktoré musia byť začipované do 12-tich týždňov," dodáva prezidentka Komory veterinárnych lekárov SR  Silvia Štefáková.

"To sa týka aj tých, ktorí napríklad nemajú peniaze na to, aby zviera začipovali. Tí, čo poberajú minimálne dôchodky, alebo sú v hmotnej núdzi," vysvetľuje Michal Feik.

Koľko to bude stáť?

Za týchto ľudí náklady na seba preberie štát. Otázne však stále ostáva, koľko bude čipovanie stáť? Už v minulosti sa niektorí ľudia sťažovali na príliš vysoké ceny tohto úkonu.

Teraz sa poslanci rozhodli v zákone určiť maximálny strop a sľubovali, že čipovanie bude stáť 10 eur. To však nie je úplne pravda. Desať eur bude stáť iba zavedenie čipu bez čipu. Za všetko ostatné si podľa komory veterinárnych lekárov priplatíme.

"Zákon nestanovuje materiálne a administratívne iné poplatky, ktoré sú spojené s čipovaním. Dnes sú čipy s antimigračnou čiapočkou za 10 eur, v budúcnosti s možnosťou GPS za 20 a viac eur. Veterinár navyše musí tieto údaje zadávať do Centrálneho registra a to sú všetko úkony, ktoré sa musia spoplatniť," vysvetľuje Silvia Štefáková.

Netreba však zabudnúť, že nejde len o čipovací zákon. Čipy majú iba pomôcť zlepšiť kontrolu nad nezodpovednými majiteľmi zvierat, ktorí ich týrajú a zbavujú sa ich mimoriadne krutým spôsobom, či zastaviť nelegálnych množiteľov psov, ktorých chamtivosť nás vystrelila až na prvé miesto krutého obchodu v celej Európskej únii. Zviera sa teda už 1. septembra stane cítiacim tvorom a vyššie kompetencie dostanú aj úrady. 

"Už to nebude len vec v domácnosti ale naozaj živý cítiaci tvor. Samozrejme, nebude subjektom práva ale objektom práva, čiže nebude sa rozhodovať sám ale bude za neho rozhodovať majiteľ. Týranie zvierat bude trestný čin. Aj preto budú mať veterinárni inšpektori väčšie právomoci. V prípade dôvodného podozrenia budú môcť vstúpiť na pozemok alebo do obydlia kde je podozrenie na týrané zviera," dodáva hovorca ministerstva pôdohospodárstva Michal Feik.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy