Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Prestaňte jesť kontaktné šošovky! Že ich nejete? Omyl
Zdielať na

Prestaňte jesť kontaktné šošovky! Že ich nejete? Omyl

Archívna reportáž

WASHINGTON / Výskumníci varujú ľudí, aby prestali splachovať svoje použité kontaktné šošovky v toaletách či v odtokoch spŕch a vaní. Zvyšky plastových šošoviek totiž potom končia na poliach, kam sa vyvážajú organické zvyšky z čističiek vôd. Drobné úlomky plastov zo šošoviek sa tak dostávajú do potravinového reťazca a môžu skončiť aj na našom stole.

Vedci skúmajúci osud použitých kontaktných šošoviek zistili, že až 20% používateľov ich bežne spláchne vo vani či do záchoda. Podľa štúdie na Arizonskej univerzite väčšina takto vyhodeného plastového materiálu končí v čističkách odpadových vôd. Tie vyfiltrovaný organický materiál vyvážajú na farmy, ako hnojivo. Drobné kúsky plastu aj z kontaktných šošoviek sa tak dostávajú do prírody.

Podľa portálu BBC nosí v Spojených štátoch amerických kontaktné šošovky približne 45 miliónov ľudí. V Európe je to odhadom okolo 15% obyvateľstva. Počet používateľov šošoviek za ostatné desaťročie narástol, rozšírila sa aj ponuka mäkších plastových kontaktných šošoviek, často na jednodňové, týždenné, či mesačné používanie.

Nová štúdia tvrdí, že len v USA ľudia ročne vyhodia až 14 miliárd šošoviek, čo sa rovná približne 200.000 kilogramom plastového odpadu každý rok.

"Vydržia úpravu vody a stávajú sa súčasťou organickej hmoty, ktorá zvýši," hovorí profesor Rolf Halden z Úradu verejného zdravotníctva v štáte Arizona."Vieme, že zložky kalu sa pri silnejších dažďoch môžu dostať do povrchových vôd a odtiaľ do oceánov, existuje teda možnosť, že sa kontaktné šošovky vydajú na celkom veľký výlet."

Vedci varujú pred ekologickou hrozbou - plastové čiastočky sa môžu nazbierať v ohrozených živočíchoch, najmä červíkoch a vtákoch. "Dážďovky konzumujú pôdu a vtáky sa kŕmia dážďovkami, vidíme teda rovnaký kolobeh plastu ako v ocenáoch. Plasty sa stávajú súčasťou potravinového reťazca a teda končia aj na tanieroch ľudí," vraví profesor Halden.

Kontaktné šošovky sa často vyrábajú zo zmesi akrylického skla, silikónov a fluoropolymérov, ktorá umožňuje výrobcom vytvárať mäkší plastový materiál, prepúšťajúci kyslík pri použití na oku.

Aby zistili aký dopad má na materiál šošoviek proces čistenia vôd v čističkách, vedci vystavili päť polymérov, ktoré tvoria súčasť šošoviek, vplyvu aeróbnych a anaeróbnych baktérií, ktoré sa bežne nachádzajú v čističkách vôd. Varun Kelkar, jeden z autorov štúdie Arizonskej univerzity vraví: "Keď plasty čiastočne stratia svoje štrukturálnu pevnosť, rozpadnú sa na kúsky. Tieto menšie časti sa potom časom zmenia na mikroplasty."

Vedci chcú, aby výrobcovia kontaktných šošoviek uvádzali na obaloch informácie o tom, ako sa ich po použití správne zbaviť. Šošovky sa zvyčajne nerecyklujú, aj keď jeden z najväčších výrobcov, spoločnosť Bausch and Lomb vlani predstavil aj takúto líniu výrobkov.

Profesor Halden vraví, že nutný prvý krok je, aby ľudia šošovky nesplachovali, ale vyhadzovali ich spolu s inými pevným, nerecyklovateľným odpadom: "Šošovky jednoznačne zlepšujú kvalitu života a sú oprávneným spôsobom použitia plastov. Ak sa ako spoločnosť zhodneme na tom, že chceme plasty využívať na tento účel, mali by sme zároveň zákazníkovi ponúknuť možnosť zbaviť sa použitého výrobku zodpovedným spôsobom."

Plasty nás zahlcujú na súši aj na mori:

Súvisiace články