Oblačno
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Tanec s Putinom - ruský prezident si odskočil na tradičnú rakúsku svadbu
Zdielať na

Tanec s Putinom - ruský prezident si odskočil na tradičnú rakúsku svadbu

Archívna reportáž

VIEDEŇ / Ruský prezident Putin sa v sobotu zúčastnil na svadbe rakúskej ministerky zahraničných vecí Karin Kneissl. S 53-ročnou nevestou si aj zatancoval a priviezol so sebou aj spevácku kapelu Kozákov. Kritici hovoria o podkopávaní postojov Európskej únie voči Ruskej federácii.

Putin sa na svadbe na juhu Rakúska zastavil cestou na návštevu nemeckej kancelárky Angely Merkel.  Na fotografiách zo štajerského vinohradu ho vidno, ako gratuluje neveste v tradičnom "dirndl" odeve a ako si spolu zatancovali:

​Pozvanie ruského prezidenta na svadbu ministerky zahraničných vecí Karin Kneissl a podnikateľa Wolfganga Meilingera podľa portálu CNN označili najmä opoziční rakúski politici za chybu. Podkopáva to vraj pozíciu Európske únie voči Rusku - na ktoré únia po okupácii a anektovaní Krymského polostrova od Ukrajiny v roku 2014 uvalila sankcie. Pokračovalo to nedávnym vyhostením viacerých ruských diplomatov z mnohých európskych krajín, ako odpoveď na údajnú účasť Kremľu v otrávení ruského ex-špióna a jeho dcéry v britskom Salisbury v marci tohto roka.  

Rakúsko pod vedením kancelára Sebastiana Kurza z krajne pravicovej Strany slobody patrilo medzi tých zopár krajín Únie, ktoré - ako Slovensko - nevyhostili ruských diplomatov. Kneissl je nominantkou strany Sebastania Kurza, taktiež zachyteného na fotografiách zo svadby, ktorá má podľa agentúry Reuters dohodu o spolupráci s Putinovou stranou Jednotné Rusko. 

Joerg Leichtfried z opozičnej sociálnodemokratickej strany kritizoval pozvanie prezidenta Putina najmä ohľadom aktuálneho predsedníctva Rakúska v Rade Európskej únie. Na sociálnej sieti Twitter napísal: "dvorenie ruskému prezidentovi je o to viac symbolické a škodlivé." Ministerka Kneissl pritom podľa Reuters nemá s ruským prezidentom obzvlášť bližší vzťah.

Vzťahy medzi Ruskom a Európskou úniou ovplyvňujú aj vzťah EÚ - USA:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy