Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Viete odkiaľ sa dostalo mäso na váš tanier? Vedci prichádzajú s neviditeľným čiarovým kódom
Zdielať na

Viete odkiaľ sa dostalo mäso na váš tanier? Vedci prichádzajú s neviditeľným čiarovým kódom

Zdroj: TV JOJ

LONDÝN / Vedci pracujú na neviditeľnom čiarovom kóde, ktorý bude možné nastriekať na hovädzie mäso. Spotrebitelia by ho potom jednoducho oskenovali so smartphonom a uistili sa tak o jeho pravom pôvode.

Cieľom je zamedziť podvody, ako bol napríklad celoeurópsky škandál, pri ktorom zamieňali hovädzie mäso za konské v roku 2013. Technológiu založenú na jedlom, netoxickom oxide kremičitom vyvíja poradenská firma Pricewaterhouse Coopers (PWC), uvádza portál Daily Telegraph. 

Spotrebitelia sa vďaka nej dozvedeli, odkiaľ mäso pochádza, čo zviera jedlo a ako bolo spracované. Prvýkrát majú zaviesť takéto označovanie v najbližších 12 mesiacoch v Číne a v Austrálii.  

Mäsiar zo Sydney Anthony Puharich, ktorý systém skúša, si myslí, že technológia znamená ozajstnú revolúciu v potravinárskom priemysle. "Zákazník získa ohľadom pôvodu mäsa úplnú istotu," tvrdí. Je to podľa neho ďalší krok k zaisteniu bezpečnosti potravín. 

Ďalšia novinka, ktorá s istotou mieri na trh, je umelé mäso vyrobené v laboratóriu. Malo by to vyriešiť situáciu s nedostatkom produktu: 

Súvisiace články