Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Turecko uvalilo nové clá na tovar z USA. Reagujú na správanie Trumpa
Zdielať na

Turecko uvalilo nové clá na tovar z USA. Reagujú na správanie Trumpa

Zdroj: SITA

ANKARA / Turecko sa rozhodlo zvýšiť clá na americké tovary. Dodatočne clá uvaľuje aj na dovoz ryže, alkoholu, uhlia a kozmetiky. Washington totiž dvom ministrom udelil sankcie a zdvojnásobil clá na hliník a oceľ z Turecka. Trump sa tak snažil o prepustenie amerického pastora, ktorého v Turecku súdia.

Turecko zvyšuje clá na určité americké produkty. Dodatočné clá uvaľuje napríklad na dovoz ryže, alkoholu, uhlia a kozmetiky. Turecký viceprezident Fuat Oktay na Twitteri uviedol, že clá na niektoré produkty sa zdvihli "V rámci princípu reciprocity v súvislosti s vedomými ekonomickými útokmi zo strany USA".  

Washington uvalil finančné sankcie voči dvom tureckým ministrom a zdvojnásobil clá na oceľ a hliník z Turecka, čím sa prezident USA Donald Trump snaží dosiahnuť prepustenie amerického pastora, ktorého v Turecku súdia na základe obvinení zo špionáže a činností súvisiacich s terorizmom.

Biely dom odsúdil nové clá

"Turecká clá sú poľutovaniahodné a sú zlým krokom. Clá, ktoré Spojené štáty uvalili na Turecko, súviseli s národnými bezpečnostnými záujmy. V ich prípade ide o odvetu," povedala hovorkyňa Bieleho Sarah Sandersová.  

Spor s USA sa stupňuje

Nové clá stupňujú spor s USA, ktorý prispel k vyvolaniu krízy tureckej meny.Turecká líra v uplynulých týždňoch klesla na rekordné minimum, pričom od začiatku roka stratila 42 percent svojej hodnoty. Investorov totiž znepokojilo zhoršenie vzťahov s USA, ale aj ekonomická politika prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Clá na autá stále nezmizli:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy