Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Zrazenú líšku Megan pustili opäť do prírody
Zdielať na

Zrazenú líšku Megan pustili opäť do prírody

HUMENNÉ / Z lesa sa zatúlala až na ulicu, kde ju zrazilo auto. Spomínate si na líšku Megan? Obyvateľ Humenného vtedy mláďa odniesol k veterinárovi. Líštičku operovali a hoci to spočiatku tak nevyzeralo, zotavila sa. Teraz hrdzavú pacientku pustili do voľnej prírody.

Malé líšča zrazilo v meste auto. Zrazené zviera vtedy musela veterinárka okamžite operovať, ak ho chcela zachrániť. "Líška, ktorá bola k nám dovezená bola zo začiatku vo veľmi zlom stave, dehydrovaná, vyčerpaná, nevládala stáť. Prvé dni bola na infúznej terapii," vraví veterinárka Lenka Lisá. 

Postupne sa však zotavovala a začala sama prijímať potravu. Vďaka obetavej starostlivosti sa líšča úplne uzdravilo a tak ho mohli vypustiť do voľnej prírody.

Záchrana ako pytliactvo

Príbeh líščaťa menom Megan sa pre veterinárku ani pre záchrancu zvieraťa neskončil. Podľa zákona totiž môže ísť v takom prípade o pytliactvo. "Ohľadne líštičky sme boli upozornení, že takéto konanie je možno protiprávne. Už samotný fakt, že pán pomohol líške sa klasifikuje ako trestný čin pytliactva," vysvetľuje asistentka veterinárnej lekárky Stanislava Rutrichová. 

Odborníka prezradil, či bol postup vziať zranenú líšku hneď k zverolekárovi správny. "Nedá sa to tak jednoznačne povedať, lebo taký bežný človek nepozná tie zákony," hovorí predseda poľovníckej komisie Jaroslav Dutko. Vo všeobecnosti ale platí, že v takejto situácii je potrebné zavolať na lesný úrad či miestnemu poľovníckemu združeniu. No sú aj ďalšie možnosti.

Iné možnosti

"Môže zavolať políciu a tá by ho mala odprevadiť k veterinárnemu lekárovi. Ale treba podotknúť aj to, že v prípade líšky môže ísť o nákazlivú chorobu, tak aby sa jej nedotýkali holými rukami," dodáva Dutko. 

Po upozornení preto veterinárna lekárka okamžite kontaktovala poľovnícke združenie. "Dostali sme od neho oficiálne vyjadrenie, že s líštičkou môžeme nakladať podľa svojho najlepšieho svedomia. A že sa jej vzdávajú, máme od toho potvrdenie," povedala Rutrichová. 

Pozrite si archívnu reportáž o záchrane líšky Megan: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy