Skoro jasno
12°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Obvineného zverolekára z korupcie na okresnom úrade nechali na slobode
Zdielať na

Obvineného zverolekára z korupcie na okresnom úrade nechali na slobode

BRATISLAVA / Veterinárny lekár Vladimír M., ktorý je jedným z obvinených v kauze korupcie na Okresnom úrade v Bratislave, ostáva na slobode. Rozhodol o tom dnes na verejnom zasadnutí Najvyšší súd SR. Zamietol tak sťažnosť prokurátora proti minulotýždňovému verdiktu sudcu pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu. Rozhodnutie odôvodnili tak, že nie je jasné či obvinený páchal skutok vedome.

Veterinára Vladimíra M. obvinili v kauze korupcie na okresnom úrade v Bratislave. V utorok 14. augusta ale Najvyšší súd rozhodol, že zostáva na slobode. Zamietol tak sťažnosť prokurátora proti minulotýždňovému verdiktu sudcu pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu. Podľa odôvodnenia tohto rozhodnutia zatiaľ nie je jasné, či Vladimír M. vedome páchal trestnú činnosť uvedenú v uznesení o vznesení obvinenia. Podľa tvrdení obhajoby totiž obvinený plnil prevažne príkazy obvineného Branislava R., s ktorým figurovali vo viacerých spoločných firmách.  

​Podľa súdu tiež nie je jasné, že by mal Vladimír M. zo skutkov nejaký prospech.

Na okresnom úrade NAKA zasahovala v stredu 8. augusta. Na prípade mala polícia pracovať dva roky. Na mieste zadržali sedem osôb. Pri akcii zasahovalo najmenej 75 policajtov. Organizovaná skupina na odbore životného prostredia údajne za úplatky vybavovala povolenia pre stavebné firmy. Navyše sa na portáli TV-NOVINY objavili informácie, že jeden z obvinených bol medzi prvými sponzormi vládnej strany MOST HÍD. Najvyšší súd dnes v jeho neprítomnosti potvrdil, že rovnako ako ďalší dvaja obvinení, aj on zostáva vo väzbe.

 Zmluvy a nadväzujúce právne úkony, ako aj viaceré bankové operácie cez nimi riadené spoločnosti, pritom údajne slúžili len na zakrytie pôvodu peňazí z korupcie. Prokurátor naznačil, že úplatky môžu byť vyššie ako doteraz uvádzaných 330 tisíc eur.

Stanovisko ministerstva vnútra k razii na okresnom úrade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy