Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Pri zrútení diaľničného mosta došlo o život najmenej 42 ľudí
Zdielať na

Pri zrútení diaľničného mosta došlo o život najmenej 42 ľudí

JANOV / Pri talianskom meste Janov došlo v poludňajších hodinách k tragédii. Na frekventovanej diaľnici sa zrútilo niekoľko desiatok metrov mosta. Na miesto nehody prišli hasičské jednotky.

#action=share

Na severe Talianska sa zrútila mostná časť frekventovanej diaľnice, dlhá niekoľko desiatok metrov. V tom momente po moste prechádzali asi 35 áut a tri kamióny. V stredu janovský prokurátor Cozzi oznámil, že počet obetí sa zvýšil z 35 na 42.

​Na miesto boli privolané hasičské jednotky,momentálne tam zasahuje 200 záchranárov. "Zrútením mosta prišlo o život najmenej sedem ľudí, pričom štyria zranení už boli vytiahnutí zo sutín," uviedol viceminister dopravy. Orgány prostredníctvom sociálnych sietí najnovšie uvádzajú 35 obetí s odvolaním sa na hasičov.  Záchranári zatiaľ z trosiek zachránili osem zranených.

Pri zrútení mostu, spadol aj kamión patriaci českej dopravnej spoločnosti SPED-IT, uviedla to Česká televízia. Vodič kamiónu nehodu prežil. "Náš kamión sme našli na fotkách na Twitteri, ako liezli do kabíny záchranári. Na základe toho sme obvolávali všetky nemocnice. Z návesu nezostalo vôbec nič," uviedol zástupca spoločnosti Václav Zázvůrek.

V Janove žije už osem rokov aj Slovák Victor Breiner, ktorý TV JOJ poskytol priame svedectvo:

Na mieste je už aj taliansky premiér Guiseppe Conte, ktorý zostane v Janove do stredy. Pomoc ponúkol aj francúzsky prezident Emmanuel Macron a španielsky premiér Pedro Sánchez.

"Sledujeme situáciu ohľadom kolapsu mosta minútu po minúte. Ďakujeme všetkým 200 členom hasičského zboru a všetkým ostatným hrdinom, ktorí už pracujú na záchrane ľudských životov," povedal prostredníctvom sociálnych sietí taliansky minister vnútra Matteo Salvini.

Podľa prvotných informácii spôsobilo zrútenie pilierov zosuv pôdy. Podľa jedného zo svedkov do piliera pred zrútením trafil blesk. V talianskych médiách sa objavili správy, že zrútený úsek mosta práve prechádzal rekonštrukciou. Televízia Rai citovala zástupcu diaľnice Giovanniho Castellucciho, podľa neho most nebol nebezpečný. 

Niektoré talianske médiá píšu, že Morandiho most prezývali aj "chorý most", od jeho otvorenia v 60. rokoch minulého storočia sa na ňom uskutočnilo niekoľko väčších rekonštrukcií, posledná v roku 2016.

Podľa informácií sa zrútila zhruba 100 metrov dlhá časť vozovky, čím sa prerušila doprava. Rovnako je prerušená aj vlaková doprava, ktorá sa nachádzala pod mostom spolu s ďalšími budovami. 

Zrútenie mosta Morandi je najtragickejšou nehodou v Európe za posledných 17 rokov. 

Dôležité informácie o moste Morandi:

  • Zavesený betónový most Morandi stavali v Janove v rokoch 1963 až 1967 a slávnostne bol otvorený v septembri 1967 za prítomnosti talianskeho prezidenta Giuseppeho Saragata.
  • Most je 1102 metrov dlhý a úroveň vozovky sa nachádza vo výške 45 metrov. Most má tri železobetónové piliére a v roku 2016 prešiel čiastočnou rekonštrukciou. 
  • Most vedie ponad nákupné centrá, továrne, obytné domy, železničnú trať do Milána a taktiež cez rieku Polcevera.
  • Miestni most prezývajú Brooklynský most a je dôležitou spojnicou medzi severnými regiónmi Talianska a ligurskými plážami pod Janovom,
  • Most naprojektoval taliansky stavebný inžinier Riccardo Morandi. Jeho zavesené mosty sú charakteristické veľmi malým počtom podpier, ktoré sú vyrobené z betónu. Morandiho mosty sú podľa expertov vizuálne zaujímavé, ale stave je taktiež nákladná. K jeho najznámejším dielam patrí most Generála Rafaela Urdanety vo Venezuele, ktorý má viac ako 8,6 kilometra a bol otvorený v roku 1962. O dva roky neskôr konštrukciu poškodil náraz tankera, ktorý zničil jeden z piliérov. Pri nešťastí vtedy zomrelo sedem ľudí. Morandi tiež postavil mosty v Ekvádore, Kolumbii a Kanade. 

https://twitter.com/BreakingIEN/status/1029315655714197510

Súvisiace články

Najčítanejšie správy