Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vodiči, pozor. Ak uviaznete na diaľnici, tieto pravidlá by ste mali dodržať
Zdielať na

Vodiči, pozor. Ak uviaznete na diaľnici, tieto pravidlá by ste mali dodržať

BRATISLAVA / Nehoda na diaľnici D1 pri Blatnom v nedeľu paralyzovala premávku na dlhé hodiny. Teplomer na slnku ukazoval bezmála 35 stupňov a vodiči zostali zakliesnení v horúcom pekle. Zisťovali sme, čo robiť a ako sa zachovať v podobných situáciách.

Predtým ako si sadnete do auta, je dobré byť pripravení na každú situáciu, ktorá môže na cestách nastať. Najčastejším problémom je uviaznutie na diaľnici, a to najmä počas letných horúčav. Dôležité je preto dodržať niekoľko základných  pravidiel. 

V prvom rade treba mať auta dostatočne natankované. Nikdy neviete, čo sa môže po ceste zomlieť. Ďalej je dobré sa na cestu vychystať, to znamená mať so sebou dostatok vody a jedla. Čo ocenia hlavne tí najmenší. Novšie autá majú dokonca aj klimatizované priehradky, do ktorých si viete odložiť potraviny.

Rady a tipy 

"Ak prichádzame k takejto nehode a sme tam medzi prvými, je dobré stiahnuť sa do odstavného pruhu, nechať auto na výstražných svetlách. Mať na sebe reflexné vesty," uviedol dopravný konzultant Maroš Palesch. Keď sa situácia za vami po niekoľkých minútach upokojí, vytvorí sa súvislá kolóna a nehrozí žiadne väčšie riziko je ideálne ísť preč zo slnka a sadnúť si späť do auta. Pretože diaľnica sa počas dňa vyhreje bez problémov na 45 - 50 stupňov. Čo hlavne starším ľuďom a malým deťom môže spôsobiť zdravotné problémy. 

"Radšej čakať s naštartovaným a vyklimatizovaným autom, ako keby mi malo dieťa, alebo niektorý člen posádky skolabovať niekde mimo cesty," pokračoval Palesch. Dôležité je tiež dohliadať na deti, pretože môžu vybehnúť na vozovku, kde je vytvorení koridor pre záchranné autá. 

Pomoc záchranárov pre uviaznutých 

Pri nehodách, kde sa diaľnica uzavrie na niekoľko hodín pomáhajú všetky záchranné zložky. Dôkazom bola aj nehoda kamióna pri Blatnom. "Bol vyslaný hasičský autobus, ktorý ponúkol klimatizovanú kabínu pre cestujúcich, ktorí majú staršie vozidlá a nemajú klímu v poriadku," poznamenal Jozef Minár, hovorca Operačného strediska Záchrannej a zdravotnej služby. "Ďalej sme zabezpečovali pitný režim pre ľudí, ktorí zostali v kolóne. Boli stiahnuté z Pezinka a Malaciek jendotky, ktoré pomocou štvorkoliek roznášali ľuďom minerálku," dodal riadiaci dôstojník Okresného riaditeľstva Hasičského zboru v Pezinku Vladimír Bakoš . 

Pozrite si celé video z nehody kamióna, ku ktorej došlo na D1 medzi Blatným a Sencom: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy