Jasno
21°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Študentka prišla s receptom na voňavý repelent z bylín. Zaženie komáre aj kliešte
Zdielať na

Študentka prišla s receptom na voňavý repelent z bylín. Zaženie komáre aj kliešte

BRATISLAVA / Komáre, muchy a kliešte. Zbaviť sa ich môžeme bežnými repelentmi, ale vraj aj dymom z tlejúceho kopčeka mletej kávy. Je to síce účinný spôsob, ale váš odev potom zapácha, ako keby ste grilovali celú noc. Existuje však voňavý bylinkový recept, ktorý je vraj účinný nielen proti komárom, ale aj proti kliešťom.

Na jednej strane veľmi účinný nesyntetický odpudzovač komárov z tlejúcej kávy, ktorý obľubujú obyvatelia stredomoria a na druhej voňavý bylinkový recept od nutričnej terapeutky Petry, ktorá ním zaujala ešte ako maturantka. "Bol to študentský projekt ukončený pred siedmimi rokmi," vraví Petra Lorincziová. 

Ochrana v prírode

K vytvoreniu receptu ju vtedy inšpirovala prírodná kozmetika. "Už dlhšie sa vie, že v rastlinách sa nachádzajú terpény, ktoré sú účinné proti dotieravému hmyzu," vysvetľuje Petra. 

Jej repelent proti komárom je vyrobený čisto z prírodných surovín. Obsahuje klinček, levanduľu, mätu, materinu dúšku, olivový olej a vonné oleje. "Extrakt z éterických olejov, konkrétne tea tree oleje, levanduľa a citronáda," dodáva Petra. Na vlastnej koži si ich vyskúšal aj reportér TV JOJ Anton Adamčík. "Hotovým repelentom som si natrel zámerne iba ruky a vyrazil medzi komáre," vraví s tým, že komáre ho poštípali aj cez odev všade, okrem rúk. 

Majú ale aj mínusy 

Ťažko povedať, či išlo len o náhodu, alebo skutočný účinok. "Prírodné repelenty sú voňavejšie a šetrnejšie voči životnému prostrediu, ale sú menej účinné," dodáva Petra. Nefungujú totiž na všetky druhy hmyzu a u niekoho môžu vyvolať aj alergickú reakciu. "Syntetické repelenty netreba úplne zatracovať," radí Petra. 

Aj proti kliešťom

Prírodnej kozmetike sa venuje aj Hanka. Jej recept je podobný Petrinmu. "Používam rozmarín, tymián, levanduľu a šalviu som tam dala." A vraj má s ním tiež dobrú skúsenosť, okrem komárov vraj odpudzuje aj kliešte. 

V tomto roku je kliešťov nezvyčajne veľa, objavili sa dokonca aj tropické. Aktuálne šíria predovšetkým boreliózu. Mali by sme byť teda opatrní a chrániť sa pred nimi hoci aj takýmito prírodnými repelentmi. 

Pozrite si archívnu reportáž o výskyte kliešťov na Slovensku: 

Súvisiace články