Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Chybu na pamätnej tabuli si roky nik nevšimol. Obyvatelia Budatína sa obrátili na magistrát
Zdielať na

Chybu na pamätnej tabuli si roky nik nevšimol. Obyvatelia Budatína sa obrátili na magistrát

ŽILINA / Obyvatelia žilinskej mestskej časti Budatín oslovili svoj magistrát s nezvyčajnou prosbou. Majú tam pamätník s tabuľou, ktorej nápis pôsobí kuriózne. Je v ňom chyba, alebo, lepšie povedané dve rovnaké chyby, ktoré si roky nik nevšimol. Ľudia z Budatína chcú, aby to mesto opravilo.

Nápis je pekne rovnomerne vyrytý, čo svedčí o tom, že kamenár, ktorý ho vyhotovil, je majstrom svojho remesla. No slovenčina asi nebude jeho silnou stránkou. Keď vyrýval jednotlivé písmená, urobil dve hrubé gramatické chyby.

V slovách víťazných a zvíťazili najprv napísal tvrdé y. Potom sa snažil svoj omyl napraviť. Prepísal ho teda na mäkké, a tie časti, ktoré ypsilon robia ypsilónom, zatmelil. "Rýchlo to zaretušoval a nikto si to ani nevšimol," vraví kamenár Ján Mojčák. "Čudujeme sa, že práve táto tabula, keď bola vyhotovená Jánom Slotom, že nebola v tom čase vyreklamovaná," tvrdí vedúci tlačového odboru mesta Žilina, Pavol Čorba. Ten sa ohradil, že za nič nemôže. 

Tento pamätník postavili v roku 1999. Je venovaný slovenským dobrovoľníkom, ktorí práve tu zvíťazili nad maďarským gardami. V tejto bitke bojoval aj Ľudovít Štúr, teda samotný zakladateľ spisovnej slovenčiny. Aj keď súčasný magistrát nemôže za tieto gramtické prehrešky, tabuľu dajú opraviť, aby bol nápis správny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy