Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zábava detí aj dospelých. Viete ako bezpečne jazdiť na toboganoch?
Zdielať na

Zábava detí aj dospelých. Viete ako bezpečne jazdiť na toboganoch?

BRATISLAVA / Zábava, ktorá už dávno nie je iba pre deti, však môže dopadnúť všelijako. Pri toboganoch je tiež potrebné dodržiavať pravidlá premávky. Nič nepodceniť a správne zvládnuť rýchlosť bez ujmy na zdraví.

Na dovolenke za hranicami Slovenska ju vopred neupozornili na to, ako sa má na tobogane správať. Krk reportérky TV JOJ Evy Bariovej tak zdobí golier na spevnenie krčnej chrbtice. "Spúšťali sme sa s priateľom na dvojmiestnych člnoch a fakt som bola presvedčená o tom, že keď sa uvoľním, prebehne to rýchlo, prekonám strach. Takže som sa totálne uvoľnila a vtedy nastal pohyb hlavy," opisuje nepríjemný zážitok Eva. 

Ako sa toboganovať? 

"Je to takzvané plesknutie bičom. Poranenie, ktoré vznikne pri prudkom predklone alebo záklone krčnej chrbtice, prudké napnutie krčného svalstva, ktoré sa stiahne, zablokuje sa celé krčné svalstvo a vzniká výrazná bolestivosť," vysvetľuje Jozef Barinka. 

Ako sa teda správne toboganovať? "Netreba byť veľmi uvoľnený, ale skôr mierne napnúť telo," dodáva Barinka. Túto zásadu si osvojila aj už skúsená milovníčka toboganov Lucka Barmošová, ktorá vždy jazdí podľa pravidiel a bezpečne. "Napnem celé telo a pokiaľ možno vždy nadvyhnem panvu a krk treba mať tiež pevný."

Najčastejšie úrazy 

Voda a rýchla jazda zvádzajú na riskantnú jazdu. Práve vtedy dochádza k úrazom. "Na tých prvých miestach budú poranenia hlavy, otrasy mozgu, plus poranenia krčnej chrbtice," uvádza Barika.  Aj preto prevádzkari toboganov zakazujú jazdu na kolenách alebo dole hlavou na bruchu. Tak ako pri šoférovaní, aj tu je zakázaný alkohol.

Pozrite si archívnu reportáž o kontrole kvality vody na kúpaliskách: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy