Jasno
14°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Zmrzlina pod drobnohľadom. Televízia JOJ si posvietila na jej cenu aj kvalitu
Zdielať na

Zmrzlina pod drobnohľadom. Televízia JOJ si posvietila na jej cenu aj kvalitu

BRATISLAVA / Koľko najviac by ste zaplatili za naozaj chutný a luxusne vyzerajúci pohár zmrzliny? Jeden z najdrahších na svete ponúkajú v New Yorku. Televízia JOJ sa však pozrela aj na Slovensko. A posvietili si tiež na kvalitu zmrzliny u nás.

V New Yorku vedia čo je to luxus aj keď príde na sladké potešenie v podobe zmrzlinového pohára. Zaplatíte zaň totiž toľko, koľko na Slovensku za 320 kopčekov zmrzliny. Ak si ju chcete ešte vziať domov aj s miskou, vyjde vás to až na 1 500 dolárov. "Dôvod prečo stojí 300 dolárov sú prvotriedne suroviny. Použili sme vanilku z Madagaskaru, čierne hľuzovky či zlaté a strieborné plátky," vysvetľuje hlavná cukrárka hotale Baccarad Rosario Wakabayashi.

Výnimočná príchuť

Osloviť špeciálnou chuťou sa snažia všade vo svete. Existuje aj slaninová či cesnaková zmrzlina a naši českí susedia dokonca začali predávať zmrzlinu s chuťou olomomouckých syrov.

Cena a kvalita 

Ešte desať rokov dozadu stála na Slovensku zmrzlina od 7 do 15 korún, aj to sa nám zdalo veľa a v roku 2012 sa dala kúpiť zmrzlina aj za 35 centov. 
Rokmi sa mení cena, ale vraj aj kvalita, najmä kvôli prísnym kontrolám hygienikov. Po miktorbiologickej stránke zatiaľ počas tejto sezóny nevyhovelo zo 128 odobratých vzoriek 10.

V niekoľkých vzorkách zachytili aj nepovolené farbivá. Na prítomnosť týchto farbív sami neprídete, hrudky ľadu ale môžu prezradiť, že zmrzlina bola opätovne zamrazená, čo nie je povolené.

Pozrite si archívnu reportáž o kontrole potravín: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy