Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Ikonickí autori Filla a Fulla odkryli diela zo svojho súkromia. Oslávte s nimi 100. výročie Československa
Zdielať na

Ikonickí autori Filla a Fulla odkryli diela zo svojho súkromia. Oslávte s nimi 100. výročie Československa

BRATISLAVA / Španieli majú Picassa, Slovensko svojho Fullu a Česko Fillu. Posledných dvoch výtvarníkov kubistického smeru nespájajú iba podobné priezviská, ale už aj spoločná výstava. Diela dvoch výtvarníkov pri príležitosti stého výročia vzniku Československej republiky predstavuje Slovenská národná galéria. Viaceré sú sprístupnené verejnosti po dlhých rokoch a výstavu sprevádza pri týchto ikonických umelcoch prísnejšia bezpečnostná ochrana.

Tvorba slovenského autora Ľudovíta Fullu je známa pre mnohých aj vďaka jeho ilustráciám k Dobšinského slovenským rozprávkam. A práve Fullu inšpiroval v tvorbe aj jeho o 20 rokov starší český kolega Emil Filla. "Kubizmus patril medzi podnety tvorby obidvoch autorov. Kým Filla používa kubizmus po celý život a využíval reálne prvky pri štylizácii tvorby, Fulla takisto využíva štylizáciu ale skôr geometrických útvarov," vysvetlila Katarína Bajcurová kurátorka výstavy. 

Cez spoločný československý príbeh výstava predstavuje takmer 140 diel oboch výtvarníkov. Od kubizmu, avantgardy, mýtov, bojov a zápasy, cez protektorát a slovenský štát, zbojnícke piesne a rozprávky, socialistický realizmus až po krajinu domova. 

Umelci sa uznania dočkali už počas svojho života. Pre Fullu štát postavil galériu, v ktorej žil a pracoval. "Sú to veľmi drahí autori, aj Fulla aj Filla sú autori, ktorí dosahujú aukčné rekordy a sú to umelci, ktorých diela sa predávajú za rádovo státisíce eur," povedala riaditeľka Slovenskej národnej galérie Alexandra Kusá.   

Výstava je jedinečnou možnosťou vidieť tvorbu oboch umelcov po dlhšom čase na Slovensku. V prípade Fillu tak bolo naposledy na Slovensku v roku 1973. Posledná veľká výstava Ľudovíta Fullu v bratislavskej SNG bola v roku 2002. Okrem diel zo zbierok SNG sa všetky ostatné Fillove diela na Slovensku doteraz nevystavovali. "Sú tu diela aj zo súkromných zbierok, ktoré by som povedala, sú veľmi vzácne a neboli vystavované," dodala Bajcurová.  

Súvisiace články