Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
SAV a ministerstvo školstva sú opäť na nože. Výskumníci sa obávajú, že situácia odradí mladých vedcov
Zdielať na

SAV a ministerstvo školstva sú opäť na nože. Výskumníci sa obávajú, že situácia odradí mladých vedcov

BRATISLAVA / Medzi Slovenskou akadémiou vied a ministerstvom školstva to opäť iskrí. Šéf našej najvýznamnejšej výskumnej inštitúcie sa dokonca obáva, že mladí vedci to jednoducho zabalia a budú vo veľkom odchádzať. Môžu za to problémy s transformáciou jednotlivých ústavov na verejné výskumné inštitúcie.

Pred rokom SAV kritizovala ministerstvo školstva, že ju takpovediac vyšachovalo z možnosti čerpať eurofondy na vedu a výskum. Tentoraz sa SAV obáva o svoju budúcnosť. Za všetkým je dlho pripravovaný proces transformácie jej jednotlivých ústavov na verejnoprávne výskumné inštitúcie. Cieľom bolo SAV zmodernizovať, umožniť jej podnikanie aj ľahšiu spoluprácu s firmami. Má to ale trpkú dohru. Ministerstvo školstva hovorí, že ústavy načas nedodali potrebné podklady, a tak ich nemôže zaregistrovať. "Akadémia sa už vyše štyri roky pripravuje na proces transformácie. Naozaj bolo dôležité, aby všetko bolo tip top dodané v tých termínoch," povedala ministerka školstva Martina Lubyová. 

"My sme splnili všetky podmienky a požiadavky, ktoré prišli na to, vnímame ako zlú interpretáciu zákona a medzi nami je tento spor," reagoval predseda SAV Pavol Šajgalík. 

Povestným jablkom sváru sú interné predpisy. Podľa ministerky Lubyovej ich dodalo len minimum ústavov, no bez nich nejde nakladať s majetkom či riešiť pracovnoprávne vzťahy. Na druhej strane tvrdí, že sa to dá doriešiť, aj keď už komplikovanejšie ako v riadnom termíne."Nachádzajú sa v štádiu medzi založením a vznikom, zodpovedá za ne zakladateľ, takže obavy, že by niečo zaniklo, nie sú opodstatnené," dodala Lubyová. 

Faktom ale je, že v tomto štádiu nemôžu napríklad čerpať eurofondy, ktoré sú pre slovenskú podvýživenú vedu istou záchranou. "Pre mňa najhorší scenár je ten, že mladí ľudia stratia trpezlivosť s nami a odídu preč," povedal Šajgalík. 

"V podstate je to veľmi nedôstojná situácia, ťažko sa to racionálne vysvetľuje. Na druhej strane to ani neprekvapuje, ministerka komunikuje sporadicky a náladovo," uviedol  bývalý minister školstva Juraj Draxler. "Očakávala by som, že ministerstvo školstva bude SAV nápomocné. Byrokratická šikana situáciu zbytočne komplikujú, môžu ohroziť čerpanie eurofondov aj prácu vedcov," uviedla opozičná poslankyňa z OĽaNO Veronika Remišová. 

Šéf SAV dúfa, že problém sa podarí doriešiť ešte v júli, ministerstvo školstva zatiaľ žiaden konkrétny termín nešpecifikovalo.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy