Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Exkluzívne pre TV JOJ: Potápač, ktorý pomáhal zachraňovať malých futbalistov, opísal záchrannú akciu
Zdielať na

Exkluzívne pre TV JOJ: Potápač, ktorý pomáhal zachraňovať malých futbalistov, opísal záchrannú akciu

BANGKOK / Celý svet blahoželá Thajsku a záchranárom. Všetkých 12 chlapcov a ich futbalového trénera dnes vyslobodili z jaskyne, kde ich uväznila prívalová povodeň. Poslední štyria z nich strávili v podzemí 18 dní. Na ich vyslobodení sa podieľal aj Ivan Karadžidž, dánsky potápač žijúci v Thajsku. TV JOJ sa s ním podarilo skontaktovať.

Detaily zo zásahu prezradil potápač, ktorý pri záchrane pomáhal 

Najmenej informácií je o tých, ktorí sa najaktívnejšie podieľali na záchrane chlapcov z jaskyne. Vie sa iba toľko, že medzi potápačmi boli členovia elitnej jednotky thajského námorníctva, americkí vojaci a potápači z rôznych krajín sveta. Televízii JOJ sa s jedným z nich podarilo skontaktovať. Ivan Karadžič, ktorý je inštruktorom potápania bol jedným z tých, ktorí pripravovali po trase dlhej viac ako 4 kilometre fľaše so stlačeným vzduchom pre kolegov. "Bola to veľmi nebezpečná misia. Ale ukázala sa tá najlepšia ľudská stránka a pochopili sme, že ak budeme pracovať spolu, dokážeme neuveriteľné veci," zhodnotil. 

"Nebolo to náročné na psychiku ale hlavne pre telo. Ale každý z nás vedel, čo má robiť a prečo to robíme, takže všetko fungovalo. No priznávam, bol som unavený ako ešte nikdy doteraz," opisoval záchranu Ivan Karadžič. Na úspešnej záchrannej akcii sa podľa informácií podieľalo 1000 ľudí. "Prišli z mnohých krajín. Čínski záchranári, austrálski vojaci, ďalší ako ja z Dánska a bývalej Juhoslávie, Francúzi, Rusi, Belgičania, Fíni. Bolo nás veľmi veľa," poznamenal.  

Jedna z najsledovanejších záchranných akcií na svete bola úspešná

Záchranárom sa v utorok poobede podarilo dostať von z jaskyne Tham Luang zvyšných štyroch chlapcov spolu s trénerom. So záchrannou akciou začali ešte v nedeľu, pričom všetkých naraz vyslobodiť nemohli. Poradie v akom boli vynesení von, určil lekár. Ako posledného vyniesli 25- ročného trénera Ekkapola Chantawonga. Niektorí z chlapcov ale bojujú s vážnymi zdravotnými problémami. 

Hneď po východe z jaskyne ich odviezli do nemocnice. Podľa lekára sú všetci podchladení, dvaja majú pľúcnu infekciu a niektorí na tele odreniny. Všetci majú dobrú náladu, no po tomto zážitku zostávajú pod dohľadom psychológa. Napriek naordinovanej prísnej diéte si pýtajú čokoládový puding. Stále taktiež hrozí takzvaná jaskynná choroba- histoplazmóza. Futbalový tím totiž strávil v jaskyni až 18 dní, čo sa môže na ich zdraví ešte len prejaviť.  

So svojimi rodičmi by sa mali stretnúť čoskoro."Ak to lekár dovolí, chceli by sme priviezť rodiny chlapcov do nemocnice ešte v dnes," povedal v utorok veliteľ záchrannej misie Narongsak Osottanakorn. Chlapcov sa už nevedia dočkať ani spolužiaci v triede. Na znak podpory vyzdobili školu podporujúcimi odkazmi. Mnohí z nich kreslili diviakov - podľa názvu ich futbalového tímu. "Veľmi mi odľahlo, keď som sa dozvedel, že sú všetci vonku. Sú ako moji bratia," vyjadril svoje pocity Atthaphop spolužiak chlapcov. 

Záchranná akcia sa však po tom, keď z jaskyne v Thajsku dnes potápači vyslobodili všetkých 12 chlapcov a ich trénera neskončila. Stále sa totiž čakalo na to, aby z nej vyšli aj traja členovia elitnej jednotky thajského námorníctva a austrálsky lekár - potápač. Tí sa starali o skupinku uväznenú v podzemí už od jej objavenia. Okolo 17.00 hodiny stredoeurópskeho času konečne thajské Navy Seal na sociálnej sieti oznámili, že aj oni sú už z jaskyne vonku. 

Prekvapenie pre chlapcov 

Dráma trvajúca 18 dní mala teda dobrý koniec. A keďže zachránení chlapci sú všetci futbalisti, zdá sa, že si budú môcť vyberať, ktorý svetový klub si pozrú na vlastné oči. Pozvania ako odmenu za statočnosť totiž dostali napríklad od Manchestru United, AS Rím i ďalších.

Thajské úrady očakávajú, že tento dramatický príbeh so šťastným koncom pritiahne do jaskynného komplexu nápor turistov. Ich prvoradým cieľom je však zabezpečiť ich bezpečnosť. "Musíme viac popracovať na bezpečnom vstupe a výstupe. Turisti by už nemali mať do tohto komplexu prístup počas monzúnov. Mimo obdobia dažďov je jaskyňa nádherná," pokračoval premiér Prayuth Chan-Ocha. 

Mladí športovci s trénerom uviazli viac ako štyri kilometre od ústia jaskyne 23. júna, kedy ich v podzemí uväznila stúpajúca voda. Záchranári futbalistov objavili 2. júla, od tej doby ich zásobovali potravinami a pripravovali evakuáciu. Rodičia sa aj napriek vzniknutej situácii na trénera nehnevali. Dokonca mu v liste, ktorý do jaskyne poslali, poďakovali a oslavovali jeho konanie voči chlapcom.  

Pozrite si reportáž súvisiacu s článkom: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy