Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Roboty nahradia policajtov aj lekárov. V Dubaji sa sci-fi stáva realitou
Zdielať na

Roboty nahradia policajtov aj lekárov. V Dubaji sa sci-fi stáva realitou

SPOJENÉ ARABSKÉ EMIRÁTY / Namiesto živých policajtov budú na poriadok v uliciach dohliadať roboty a namiesto lekárov vás vyšetria už len prístroje. Toto sci-fi sa už v Dubaji pomaly stáva realitou. Na konferencii umelej inteligencie predstavili prevratné inovácie.

Humanoid v uniforme bude už o dva roky hľadať zločincov v uliciach Dubaja. Robot policajt má za úlohu rozpoznať hľadaných kriminálnikov a nahlásiť polícii.

Ďalšou novinkou je prístroj, ktorý skontroluje zdravotný stav pacienta bez návštevy lekára. Takéto inovatívne ordinácie by mali byť bežne dostupné napríklad v nákupných centrách.

"Ide o automatické zariadenie, ktoré vie skontrolovať hlavné vitálne funkcie. Výsledky poskytne za niekoľko sekúnd," uviedol inovátor Tarek Saeed.

Mnohí sa obávajú, že roboti plne nahradia ľudské zdroje v oblasti služieb. Letný tábor umelej inteligencie v Dubaji však dokazuje opak.

Mladým vynálezcom z viac než 2 000 svetových univerzít chce dokázať, že práve ich nápady sú pri vytvorení humanoidov potrebné.

"Je to veľká šanca pre Dubaj a pre talentovaných ľudí z tohto regiónu. Ak uvidíme, že rozumejú ako tieto technológie fungujú, radi ich zamestnáme," dodal inovátor Abdulaziz Al Jaziri.

Odborníci na tejto konferencii veria, že sa medzi projektami študentov nájdu start-upy, ktoré sa vyrovnajú spoločnostiam, akými sú dnes Google či Facebook.

Súvisiace články